Peníze, krmivo i veterinární ošetření zdarma: Češi pomáhají ukrajinským zvířatům

Brutální agrese Ruska na ukrajinském území s sebou přinesla nečekaně i jednu pozitivní zprávu –⁠ na podporu tamějších lidí i zvířat se vzedmula obrovská vlna solidarity. Jak můžete ukrajinským zvířatům v nouzi pomoci i vy?

Mnohé evropské státy jdou pomoci ukrajinským zvířatům naproti a uvolnily pravidla pro dovoz zvířat do země. Nyní je tak možné zvířata z Ukrajiny převážet bez běžně potřebných administrativních úkonů a dokumentů, aby se zvířata rychleji dostala do bezpečí –⁠ do Polska, Litvy, Maďarska, Rumunska, ČR, na Slovensko či do Itálie.

Chybí voda i krmivo

Materiální sbírku pro zvířata pořádá i Crashily –⁠ výběrový secondhand. „V útulcích chybí potrava (někde i voda), bohužel vzhledem k situaci se nyní do útulků nedá nijak zajet, ale české organizace jsou s nimi ve spojení a pracuje se na tom. Na hranicích Ukrajiny (nejvíce s Polskem) je spoustu zvířat, která prošla přes hranice se svými páníčky a dochází jim krmivo.“ Na pražské prodejně v Ječné 14 sbírají granule pro kočky i psy a sušené mléko pro štěňata a koťata, první várka pomoci poputuje označeným sanitním vozem přímo na Ukrajinu.

Organizace Plné bříško, z.s. také vyhlásila materiální sbírku pro útulky. „Transport vyjede v pátek 4. 3. v nočních hodinách. Jedou dvě dodávky a jedno osobní auto s tím, že jedna dodávka veze krmivo a potřeby pro zvířata a další dodávka potřeby pro lidi. V osobním autě pojede to, co se nevejde do dodávek.“ Dárci mohou využít sběrná místa v Praze či Kamenici, ale i eshop pro koupi granulí přes internet. Materiální pomoc bude směřovat na vlaková nádraží a do konkrétních útulků.

Miliony na zvířata

Do pomoci se zapojila i organizace Běhejme a pomáhejme útulkům a spustila sbírku, do které sama vložila prvotních čtyřicet tisíc. K dnešnímu dni se jim podařilo vybrat již přes jeden milion korun. Peníze poputují do Útulku Gostomel, který byl zasažen při útoku ruských ozbrojených sil a kde zahynulo několik zvířat následkem zranění či infarktu. Útulek se navíc potýká se zoufalým nedostatkem vody.

Organizace Svoboda zvířat vyhlásila v sobotu sbírku na pomoc zvířatům, která zůstávají na Ukrajině. Vybrané peníze poputují tamní organizaci UAnimals, která už od začátku konfliktu rozděluje finanční dary mezi útulky, azyly i zoologické zahrady. Během pouhých tří dnů Češi poslali na pomoc ukrajinským zvířatům téměř tři miliony korun. Pomoc je připravena i pro zvířata, která se dostanou na naše území. Organizace Anidef –⁠ útulek Žim, Dočasky De De, Home 4 Pets a Pet Heroes spojily síly, aby těmto zvířatům v nouzi mohly poskytnou veterinární péči či kontrolovanou karanténu.

Veterináři pomáhají

Prohlídka, očkování proti vzteklině nebo čipování –⁠ veterinární lékaři po celé republice nabízí tyto úkony pro zvířata z Ukrajiny zdarma. „Pokud budete znát někoho, kdo bude potřebovat naší péči, pošlete ho na naši kliniku. V případě, že budete chtít přispět, na recepci máme kasičku,“ uvádí na svých stránkách Veterinární klinika Písek. „Vzhledem k válečnému konfliktu na Ukrajině nabízíme pomoc pro příbuzné našich klientů z Ukrajiny a další uprchlíky z Ukrajiny při řešení vstupu do ČR s jejich domácími mazlíčky,“ přidávají se veterinářky z Týnce nad Sázavou.

🇺🇦 SITUACE MI NENÍ LHOSTEJNÁ ! 🔵 https://plusvet.cz/ +VET POMÁHÁ ZDARMA! 🟡 SVS VYDALA PODMÍNKY PRO VSTUP ZVÍŘAT Z UA DO...

Posted by Veterinář domů Brno +VET plusvet.cz on Friday, February 25, 2022

Pomoc nabízí i veterinární univerzita Brno –⁠ nabízí stáž pro 10 studentů z Ukrajiny. „Tito studenti budou na náklady univerzity ubytováni na kolejích VETUNI a z prostředků univerzity budou uhrazeny náklady na jejich stáž. Univerzita dále poskytne v případě potřeby poradenství v rámci Poradenského centra a psychologické poradny pro stážisty a studenty.“

Tagy: