Ukrajinské zoo pod palbou, zvířecí záchranářku zabily bomby ve vlastním domě

Pokračující ruská agrese dál dopadá na miliony obyvatel Ukrajiny, ať už lidských či zvířecích. Komplikace na hranicích ztěžují převozy i zásobování útulků, zoologické zahrady se potýkají s ostřelováním a nervózními zvířaty.

Kyjevská zoo patří mezi největší zařízení tohoto typu v bývalém Sovětském svazu. Na čtyřiceti hektarech zde žije více než dva tisíce jedinců z tří set druhů. Za běžného provozu se o zdejší zvířata stará téměř čtyři sta ošetřovatelů, dnes zůstává poslední padesátka. Ta zajišťuje nepřetržitou péči o zvířata, která jsou si vědoma, že je něco špatně. A to nejen kvůli ostřelování, ke kterému dochází jen pár metrů od zoo, ale i kvůli nepřítomnosti návštěvníků. Právě návštěvníci podle vyjádření zoo schází především jediné gorile, která na Ukrajině žije – Tonymu.

„Válka působí zvířatům nesmírný stres, takže některé z nich jsme přesunuli do vnitřních ubikací a do podzemí. Veterináři sledují jejich psychický stav a v případě potřeby jim podávají sedativa,“ uvádí ředitel zoo Kyrylo Trantin. Navzdory falešným zprávám, které se začaly objevovat na sociálních sítích, se však v zoo nechystá hromadná evakuace zvířat. Šlo by o náročnou logistickou operaci, která by nezajistila bezpečí zdejších zvířat.

I přes závažnost situace se však zoo zatím naštěstí nepotýká s existenčními problémy. Na místě je dostatek potravy pro všechna zvířata, k dispozici je elektřina, voda i teplo. Opačná situace však nastala v mnohých útulcích, které se potýkají s výpadky elektřiny či nedostupností pitné vody. Začíná docházet i krmivo, jelikož jeho dovoz komplikuje stále se zhoršující dopravní situace. Ze stejného důvodu se ani nedaří zvířata odvážet do bezpečí.

Bez zvířat neodejdu

Kromě zvířat jsou v ohrožení i samotní provozovatelé útulků a chovatelé, kteří odmítají zemi opustit kvůli svým zvířatům. Kvůli útoku ruských vojsk včera přišla o život Alexsandra Poliščuková, chovatelka a zachránkyně zvířat. Bomby zcela zničily její dům v Chersonu. Z trosek se podařilo vytáhnout jen jejího syna. O pozůstalá zvířata je prozatím postaráno.

Nastalá situace se dotýká i ochránců divokých zvířat. „Moje malá neteř právě vzala svoji plyšovou pandu na cestu se svými rodiči směrem na západ Ukrajiny. Říkala, že vezme pandu na bezpečné místo,“ podělila se o slova své ukrajinské kolegyně slovenská pobočka organizace WWF.

Tagy: