Pořad Byznys si posvítí na akcie. Dlouhodobě umí porážet inflaci, vysvětlil expert

Další díl pořadu Byznys se věnuje akciím, které patří mezi nejpopulárnější investiční skupiny vůbec. Přitahují především možností vysokého zisku – držitele akcií ale také často trápí výkyvy ceny. Aleš Prandstetter, analytik společnosti WOOD & Company, v pořadu Byznys prohlásil, že akcie v dlouhodobém horizontu inflaci zpravidla poráží.

Investování do akcií je v podstatě investicí do lidského kapitálu. Člověk si koupí podíl ve společnosti a věří, že si firma, na kterou vsadil, dobře povede. Což záleží především na lidech, kteří akciovou společnost vedou.

Vlivní akcionáři se mohou na chodu firmy přímo podílet, a to prostřednictvím valné hromady. Akcie některých firem se prodávají na burze – a právě takové nás v pořadu Byznys nejvíce zajímají. Investoři si na akciových trzích poslední dobou procházeli mimořádně turbulentním obdobím.

„V současnosti je situace na akciových trzích nervózní. Akcie jsou ale nedílnou součástí portfolia  – akcie a nemovitosti jsou dva velké druhy aktiv, která dokážou porazit inflaci,“ sdělil v pořadu Byznys Aleš Prandstetter, analytik společnosti WOOD & Company.

„To neznamená, že každý rok nebo měsíc budu nad inflací. U akcií existuje investiční horizont, ve kterém se porážení inflace projeví. Nevýhodou akcií je kolísavost ceny, což je pro mnoho investorů emočně náročné,“ doplnil specialista.

Akcie patří mezi rizikové investice, které jsou náchylné na globální dění. Když se například během pandemie přestalo létat, akcie aerolinek se topily v červených číslech.

Příležitost má jméno SPAC

Prandstetter dále v Byznysu představil specifický akciový produkt – SPAC (Akviziční společnost pro zvláštní účely).

„SPAC je účelově založená společnost, jejímž jediným úkolem je najít jinou zajímavou společnost na trhu, kterou koupí. Peníze na to vezme od investorů, kteří, i když neví, jaká společnost bude nakoupená, svěří finance investičním manažerům. Výhodou je, že jak ti investiční manažeři, tak i investoři, mají společný cíl – jdou za nejlepší příležitostí na trhu a snaží se najít hvězdnou společnost, která jim přinese vysoké zisky,“ vysvětlil Prandstetter.

Když se některým akciovým společnostem hodně daří, mohou se rozhodnout, co se ziskem udělají. Buď peníze investují do marketingu, dalšího vývoje společnosti, anebo se dolary navíc rozhodnou rozdělit mezi akcionáře prostřednictvím takzvaných dividend. Dividenda se vyplácí nejčastěji jednou za rok, půlrok nebo jednou za měsíc.

O pořadu Byznys

Pořad Byznys má za cíl přístupnou a srozumitelnou formou provést diváka světem investování, spoření, byznysu a peněz. Představuje základní tipy aktiv – od akcií po zlato – a neotřelé názory bankéřů a finančních expertů.

Byznys je sesterským projektem pořadu Krypta, za který alternuje i na televizní obrazovce. První řada pořadu Byznys odstartovala 1. března a vysílá se premiérově každý druhý týden ve středu. Zbylé středy v měsíci vedle toho patří sérii Krypta, jež se věnuje světu kryptoměn, bitcoinu a moderních technologií a která březnem vstoupila už do své třetí sezony.

Reprízu pořadu Byznys o akciích můžete sledovat v pátek ve 23:40.

Tagy:
peníze investice akcie burza SPAC Byznys Aleš Prandstetter