Bude válka, odhadl před třemi lety. Zelenského poradce předpověděl, jak invaze dopadne

Poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč

Válka na Ukrajině pokračuje. NATO se obává použití chemických zbraní (13.3.2022)

Ruskou invazi na Ukrajinu předpověděl již v roce 2019. Oleksij Arestovyč, poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, také důkladně popsal, jak bude válka probíhat. Podle něj chce Putin Ukrajinu totálně zdemolovat, aby o ni NATO ztratilo zájem.

Na sociálních sítích se objevilo video z roku 2019, kde Oleksij Arestovyč v rozhovoru pro ukrajinskou televizi Apostrof TV mluví o hrozící ruské invazi na Ukrajinu. Podle něj je hrozba způsobena žádostí této země o vstup do NATO. „Budou nás muset zničit z hlediska infrastruktury a území zdevastovat, aby nás v Alianci nechtěli,“ popsal tehdy Arestovyč.

Do přímé konfrontace s NATO by se ale podle něj Rusko nikdy nepustilo. „Musí to udělat ještě před naším vstupem do NATO, aby o nás Aliance ztratila zájem. Zdevastované území je nebude zajímat,“ popsal současný poradce prezidenta. Dodal, že na 99 procent bude cenou za žádost o vstup Ukrajiny do NATO velká válka s Ruskem. „Pokud do NATO nevstoupíme, Rusko nás pohltí během 10 až 12 let,“ předpověděl Arestovyč.

Ukrajina byla podle něj před třemi lety na rozcestí, žádal proto tehdy lidi, aby zvolili za prezidenta Zelenského. Ideální scénář byl podle něj jasný: „Válka s Ruskem a vstup do NATO na základě válečného vítězství,“ zdůraznil.

Dobře si však byl vědom, co by válka s Ruskem znamenala. „Útočné letecké operace, útok ruských armád rozmístěných u hranic, obležení Kyjeva, snaha obklíčit ukrajinskou armádu u Doněcku, útok přes Perekopskou šíji ke Kachovské přehradě, aby zajistili vodu pro Krym. Útok z Běloruska, vyhlašování nových lidových republik, diverze, útoky na objekty klíčové infrastruktury, výsadky,“ vypočítával Arestovyč. „Nejkritičtější budou roky 2020 až 2022,“ tušil tehdy prezidentský poradce.

Tagy:
válka invaze rozhovor NATO Ukrajina Bělorusko Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Oleksij Arestovyč