Poradíme vám s tím, co trápí vás a vaše domácí mazlíčky

Dotazů, které se týkají domácích mazlíčků, je stále mnoho. Dnes veterinářka odpoví na otázky, které se týkají známek, jež dostanete po očkování vzteklinou. Také se zaměří na záněty kůže, viditelné třetí víčko u koček a vápenku u andulek.

Je potřeba nosit známku, kterou dostane pes při očkování proti vzteklině?

Vzteklina je závažné onemocnění, které je smrtelné. Přenáší ho virus, který napadá centrální nervový systém teplokrevných živočichů včetně člověka. První případy jsou u nás známé z konce 19. století. Týkalo se především psů a koček. Později se většina případů přesunula do volné přírody a hlavním šiřitelem se stala liška obecná. S povinným očkováním psů se její výskyt razantně snížil, ale u lišek ke zlepšení nedocházelo. K vymýcení došlo pomocí orální vakcinace, kdy se na celém našem území pokládaly 2× do roka návnady. Poslední případ vztekliny se vyskytl v roce 2002.

Protože je očkování psů povinné, nezapomeňte svého čtyřnohého miláčka nechat pravidelně přeočkovat. Kovovou známku, kterou při očkování dostanete, pes nosit nemusí. Ale pokud je to známka, která není od výrobce, ale od vašeho veterináře, mohla by se hodit. Ti ji využívají k uvedení kontaktu a jedinečného čísla. Pokud by se pes ztratil, na uvedeném kontaktu je možné ho podle daného čísla dohledat a nálezce spojit s majitelem.

Červené skvrny na kůži psa – co znamenají?

Pokud se psovi objeví na kůži červené skvrny, které si často olizuje, může jít s vysokou pravděpodobností o zánět kůže – dermatitidu. Dermatitidy mohou mít mnoho příčin. Primárně to bývají projevy alergie, parazitární invaze nebo také bakteriální infekce. Ta může vzniknout v místech, kde došlo k mechanickému podráždění kůže. Dalšími příčinami jsou také třeba hormonální poruchy nebo koupání ve špinavé vodě.

  • Povrchová dermatitida – zasahuje jen do první vrstvy kůže.
  • Hluboká dermatitida – zasahuje až do škáry nebo podkožního vaziva.

Místa postižená dermatitidou jsou svědivá, proto si je zvíře často škrábe, olizuje a kouše. Tím se samozřejmě stav ještě zhoršuje. Jako první pomoc můžete použít oplach heřmánkovým odvarem. Ten působí protizánětlivě, protialergicky i dezinfekčně. Pomáhá proto při kožních vyrážkách, zánětech kůže a je vhodný i na špatně se hojící rány a popáleniny od slunce. Důležité ke potom místo důkladně vysušit. Zároveň je vhodné pokusit se zjistit, co onemocnění způsobilo. Můžete jeho vzniku nebo dalšímu rozvoji příště předejít. Pokud se stav nezačne zlepšovat, určitě navštivte veterináře.

Když je kočce vidět třetí víčko

Třetí víčko je přirozené, ochraňuje oči před nečistotami. Většinou není vůbec vidět. Objeví se zlehka ve chvíli, kdy kočka očekává nebezpečí – brání potom oční rohovku. Pokud je ale viditelné delší dobu, může to být signál, že není něco v pořádku. Pokud má přetažené třetí víčko jen na jednom oku, má ho s největší pravděpodobností poraněné. Respektive problém zasahuje jen dané oko. Jsou-li ale viditelná obě víčka, může jít o komplexnější zdravotní problém.

Příčin může být několik. Jednou z příčin je nádorové onemocnění třetích víček. Dále za to může například infekce nebo poškození nervu, který víčko ovládá. Tento stav může zapříčinit i dehydratace nebo stres. To se může stát třeba v případě, že máte kočku právě přivezenou z útulku. Rozhodně se mějte na pozoru, a pokud se stav nelepší, navštivte s kočkou veterináře.

Andulkám se na zobáku a ozobí můžou objevit útvary, které se postupně zvětšují. Najdete v nich i malé dírky

Příčinou je parazit, roztoč, který způsobuje onemocnění zvané vápenka nebo také ptačí svrab. Vyskytuje se u všech ptáků včetně drůbeže. Roztoč žije v blízkosti zobáku, ozobí a také na běhácích. Povrch zobáku je potom hrubý, najdete v něm dírky, které roztoči vytvořili. Na kůži v okolí se tvoří výrůstky, kůže se loupe a má hnědou barvu. Na nohách se tvoří bělavě bělavé šupiny. Pták je neklidný, pořád si otírá zobák nebo si může klovat do nohou. Občas se objevuje i vyškubávání peří. Pokud tyto příznaky u ptáčka objevíte, zamiřte s ním k veterináři. Léčba je velmi jednoduchá. PO dvou týdnech se kápne pod křídlo kapka antiparazitik. A to až do vyléčení. Čím dříve to uděláte, tím dříve ptákovi ulevíte a tím rychleji se vše spraví.

Tagy: