Poslanci absentéři. Na docházku ve Sněmovně nejvíc kašlou Babiš a Schwarzenberg

Na schůzování v Poslanecké sněmovně nejvíc kašlou premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a poslankyně Jana Levová z SPD. Redakce CNN Prima NEWS pro vás připravila statistiku sněmovních absentérů a premiantů co se týče docházky.

Při jednáních ve Sněmovně nejčastěji chybí premiér Andrej Babiš. Doposud se neúčastnil 78,7 % hlasování. Poslanci jsou z jednání buď omluveni, nebo nepřihlášeni. Babiš byl omluven 6433x, nepřihlášen byl 550x.

Pokud není poslanec přihlášen a z jednání se neomluvil, může to znamenat, že je ve Sněmovně, ale nehlasuje, nebo se záměrně odhlásí z hlasovacího zařízení.

Babiš dlouhodobě tvrdí, že pracuje hlavně mimo Sněmovnu a označuje dolní parlamentní komoru za žvanírnu. Nedávno poslancům vmetl, že nebude chodit na písemné interpelace, protože na nich zaznívají pouze „kydy a nepravdy“.

Premiér zároveň prosazuje klouzavý mandát. To znamená, že poslanci, kteří by se stali členy vlády, by se vzdali mandátu ve Sněmovně. Podle Babiše by tak měli víc času na práci. Část opozice však varuje, že ministři a premiér by do Sněmovny nechodili už vůbec a zdůrazňují, že právě dolní komoře je vláda odpovědná.

Zavedení klouzavého mandátu se právě řeší. Novelu Ústavy poslala minulý týden Sněmovna do závěrečného kola schvalování. Je ale otázkou, jestli se do voleb stihne schválit. Pro ústavní změnu je potřeba 120 hlasů a nutný souhlas Senátu.

Schwarzenberg chybí kvůli problémům se zdravím

Dalším absentérem v pořadí je Karel Schwarzenberg (TOP 09). Chyběl při 76,6 % hlasování. „On byl poměrně dlouho nemocný, léčil se v Rakousku. Když Sněmovna zasedala v polovičním složení, tak jsme se dohodli, že tam Karel nebude chodit ze zdravotních důvodů, že se musí počkat, než bude mít očkování,“ řekl CNN Prima NEWS šéf poslaneckého klubu Vlastimil Válek.

„Museli jsme s paní předsedkyní jet za ním a přesvědčit ho, aby to akceptoval. Účastnil se jednání klubu on-line, ale měli jsme z toho strach,“ dodal Válek.

Poslanecká Sněmovna totiž za poslední rok kvůli covidu zasedala v některých případech v polovičním složení. Poslanci se střídali. I to je potřeba vzít v potaz při statistice docházky. Ta se však vede za celé volební období od podzimu 2017, tedy když covid ještě vůbec nebyl.

Statistiku největších absentérů CNN Prima NEWS připravila od začátku funkčního období Sněmovny v listopadu 2017 do poloviny května 2021. Jako kritérium slouží neúčast při hlasováních.

„Při hodnocení celé této statistiky je také třeba uvažovat frekvenci hlasování. Například v některém případě může dvacetiminutová neúčast znamenat nepřítomnost při deseti hlasováních, jindy se v této době nemusí hlasovat vůbec. A je třeba také uvažovat důležitost jednotlivých hlasování, což zde není zahrnuto a ani zahrnout nelze,“ stojí na stránkách Sněmovny.

Valnou docházkou se nemůže chlubit ani poslankyně SPD Jana Levová. Neúčastnila se 68,8 % hlasování. Redakce se poslankyně zeptala, co za jejími absencemi stojí, Levová na SMS zprávu do vydání článku nereagovala. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) nebyl na 61 % hlasování.

Průměrná absence je 20 až 30 procent

Někteří poslanci chyběli až při polovině hlasování. Václav Votava z ČSSD se neúčastnil 55,1 % hlasování, Jaroslav Dvořák z SPD 51,2 %. Poslanci Miroslav Grebeníček (KSČM) a Jiří Bláha (za ANO) nebyli na 49,2 % hlasování.

Irena Blažková z hnutí ANO se neúčastnila v 50,5 % hlasování – Blažková je ale ve Sněmovně teprve od července 2020 – tedy právě v její statistice se nejvíce projevuje zasedání pléna v polovičním počtu kvůli covidu.

Poslanci většinou průměrně chybí při 20 až 30 % hlasování. Najdou se však i takoví, kteří jsou ve Sněmovně téměř při všech schůzích. Nejlepší docházku má Radek Rozvoral z SPD. Účastnil se 99,7 % hlasování.

Na druhém místě je poslanec ANO Ondřej Babka, který byl na 99,2 % hlasování. „Účastnit se jednání pléna Sněmovny je součástí mojí práce a zatím jsem neměl žádný závažný důvod do práce nepřijít,“ napsal CNN Prima NEWS. Babka se stal poslancem až v červenci 2019. Mandát získal poté, co se Radka Maxová dostala do Evropského parlamentu. Na třetím místě, co se týče nejlepší účasti, se umístil poslanec ANO Roman Kubíček, docházku má 99 %.

A jak jsou na tom lídři parlamentních stran? Nejlepší docházku má předseda hnutí SPD Tomio Okamura, nebyl na 15,8 % hlasování. Hned za ním je šéf KSČM Vojtěch Filip, neúčastnil se 16,1 % hlasování.

Předseda ODS a místopředseda Sněmovny Petr Fiala chyběl při 27 % hlasování, šéf Pirátů Ivan Bartoš se neúčastnil 28,8 %. Statistika předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je absence při 31,2 % hlasování, lídra hnutí STAN Víta Rakušana 32 % a šéfa lidovců Mariana Jurečky 33,5 %.

Jak už bylo zmíněno výše, šéf ANO a premiér Babiš chyběl při 78,7 % a vicepremiér a předseda ČSSD v 61 %. Poslancům už zbývá do konce jejich mandátu necelých pět měsíců. Po říjnových volbách bude nové složení Sněmovny a statistika se povede od začátku.

Tagy: