NATO varuje Moskvu. Vyzývá k potrestání válečných zločinců, posílí východní křídlo

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Tisková konference po mimořádném summitu NATO

Lídři zemí Severoatlantické aliance na mimořádném summitu v Bruselu odsoudili ruskou agresi vůči Ukrajině, vyzvali k potrestání válečných zločinů a varovali Moskvu před použitím chemických zbraní. Ve společném prohlášení se také shodli na dalším posílení východního křídla bloku včetně rozmístění bojových skupin na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku a v Bulharsku.

Summit kvůli ruské invazi na Ukrajinu také o rok, tedy do září 2023, prodloužil mandát stávajícího generálního tajemníka Jense Stoltenberga. Státy NATO Ukrajině poskytnou další vojenskou podporu včetně ochrany proti chemickým či jaderným zbraním.

Šéfové třicítky aliančních států v čele s americkým prezidentem Joem Bidenem se sešli přesně měsíc od zahájení ruské invaze, po němž do východních členských zemí zamířily desetitisíce aliančních vojáků.

„Rázně odsuzujeme ničivé ruské útoky na civilisty, včetně žen, dětí a zranitelných lidí,“ shodli se lídři v prohlášení hovořícím o porušování mezinárodního práva a válečných zločinech. Ruského prezidenta Vladimira Putina prezidenti a premiéři aliančních zemí vyzvali k okamžitému ukončení války a stažení ruských sil z Ukrajiny.

Stoltenberg po jednání zdůraznil, že aktivní zapojení NATO do dění na Ukrajině by mohla Rusko vyprovokovat k reakci vedoucí k daleko většímu konfliktu s horšími následky.

NATO se domluvilo na další podpoře napadené země, nikoli však na zavedení bezletové zóny či poskytnutí letadel, o které Kyjev podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského velmi stojí. Státy aliance už Ukrajině dodávají například protitankové zbraně, další vojenskou techniku i jinou pomoc.

Zelenskyj na summitu nešetřil kritikou

Podle Zelenského má NATO nejméně 20 tisíc tanků a Ukrajina žádá o jedno procento z nich a k tomu ten samý poměr letadel. „Ukrajina nikdy nechtěla tuto válku a nechce bojovat několik dalších let. Chceme jen zachránit svůj národ. Chceme přežít. Jako jakýkoliv národ, máme na to právo. Právo na život. Právo na to jedno procento,“ vzkázal Zelenskyj ve svém projevu během summitu.

Hlava státu připomněla, že Ukrajina požádala představitele NATO o poskytnutí bojového arzenálu. Cíl má prý Zelenskyj jediný, aby zabránil úmrtí obyvatel a odblokoval Rusy obklíčená města.

„Ale oni nám nedali ani jeden. Nemít během války jasné odpovědi na naše žádosti je to nejhorší. Neobviňuji NATO. Nejsou to vaše rakety a bomby, které ničí naše města. Dnes ale byli zabiti dospělí i děti. Chci jen, abyste věděli, že NATO stále může zabránit tomu, aby Ukrajinci umírali v důsledku ruských úderů. A jak? Tím, že nám poskytne všechny zbraně, které potřebujeme,“ zdůraznil prezident.

Tagy: