Jistota prezidentské kandidatury? Miliardář Březina pokořil hranici 50 tisíc podpisů

Podnikatel Tomáš Březina

Kdo chce být prezidentem a jaké jsou šance kandidátů?

Podnikatel Tomáš Březina získal 50 tisíc podpisů nutných pro kandidaturu na prezidenta. Redakci CNN Prima NEWS to sdělila koordinátorka jeho kampaně Karolína Čadková. Počet a pravost podpisů ale ještě musí ověřit ministerstvo vnitra. Březina tak ve sběru podpisů pokračuje.

„Kandidát na prezidenta ČR Tomáš Březina získal dne 17. června potřebný počet podpisů na oficiální uznání kandidatury. 50 tisíc podpisů nás zavazuje k ještě intezivnější práci ve prospěch naší krásné vlasti,“ stojí v oficiálním prohlášení Březinova týmu. Miliardář a bývalý politik chce ve sběru podpisů pokračovat i nadále, aby si pojistil, že jich bude mít po prověření ministerstvem vnitra stále přes 50 tisíc.

65letý Březina oznámil svůj zájem o Hrad na tiskové konferenci v dubnu 2022. Voliče plánuje oslovovat potřebou „transformace České republiky či řešením byrokratické hydry“. Země prý potřebuje prezidenta, který není „součástí beztvaré hmoty“. V předvolební kampani od té doby objíždí pobočky své bývalé firmy Best a debatuje se zaměstnanci.

V politice se Březina pohyboval ve druhé polovině 90. let. Mezi roky 1996 až 1998 byl poslancem, nejprve za ODS, ze které po skandálech s financováním strany přešel do nově vzniklé Unie svobody. V únoru 1998 se mandátu vzdal z osobních důvodů. V roce 2013 se pokusil o návrat do politiky, když se stal lídrem středočeské kandidátky hnutí ANO. Nakonec ji ale opustil se zdůvodněním, že hnutí pro něj není dostatečně pravicové.

Současné hlavě státu Miloši Zemanovi skončí druhý pětiletý mandát začátkem března 2023, znovu už kandidovat nemůže. Očekává se, že voliči rozhodnou o jeho nástupci či nástupkyni začátkem příštího roku. Termín přímých prezidentských voleb vyhlásí předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v létě, zřejmě během srpna. Podmínkou účasti ve volbách jsou podpisy minimálně 20 poslanců, deseti senátorů nebo právě 50 tisíc občanů. Kandidátovi také musí být v den hlasování nejméně 40 let.

Tagy:
kampaň politika Miloš Zeman ODS Miloš Vystrčil volby Pražský hrad ANO 2011 prezidentské volby v ČR 2023 Česko kandidatura podpisy Ministerstvo vnitra České republiky Tomáš Březina Unie svobody