Generál na motorce, Babiš v obytňáku, Středula na síti. Co dělají prezidentští favorité?

Andrej Babiš a jeho obytný vůz, ve kterém letos obrážel.

Jakub Horák a Thomas Kulidakis o prezidentské kampani

Nedávný volební model agentury Median označil za tři žhavé favority pro příští prezidenské volby expremiéra Andreje Babiše (ANO), armádního generála ve výslužbě Petra Pavla a odborářského předáka Josefa Středulu. Co ale dělají samotní kandidáti, oznámili už vůbec prezidentské ambice nebo dokonce rozjeli svou kampaň?

Ze tří jmenovaných potenciálních prezidentů oznámil svůj záměr dobýt Pražský hrad pouze odborář Středula. Učinil tak na svém Twitteru krátce poté, co byl znovuzvolen předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Sběr podpisů na podporu jeho kandidatury už začal.

Středula je dlouhodobě aktivní na sociálních sítích, pravidelně komentuje politické či ekonomické dění a nešetří kritikou vlády Petra Fialy (ODS). Sdílí také fotky ze svého setkávání s občany, v uplynulých týdnech například ze střední školy či z jízdy králů.

Zveřejnil také webovou stránku ke své kandidatuře, kde si lidé mohou přečíst hesla jako „Chceme prezidenta, který nám rozumí“ nebo rovnou podpisem podpořit Středulovu kandidaturu.

Babišův obytný vůz

Babiš ani Pavel kandidaturu zatím oficiálně neoznámili, zároveň ji ale nevylučují nebo rovnou podnikají kroky, které už stopy prezidentské kampaně nesou.

Expremiér Babiš už v půlce května zahájil jízdy obytným vozem za českými voliči. Babiš si na svých cestách chce povídat s lidmi, uvnitř obytného auta má i kuchyňku, šatnu a koupelnu. Vůz je polepený nápisy „Zase bude líp!“ a „Za Babiše bylo líp!“, které se poslední týdny objevují na billboardech hnutí ANO. Podle Babiše však nejde o kampaň, ale o cestu za voliči.

Na webu hnutí ANO lze získat představu o tom, kde lze Babiše potkat. V tomto týdnu hodlá rozdávat autogramy například v Rakovníku, Chomutově či Kadani.

Generál na motorce

Aktivní je i generál Pavel. Ten už delší dobu komunikuje prostřednictvím své inciativy Spolu silnější, kterou založil začátkem pandemie koronaviru na jaře roku 2020. Na jejím webu lze dohledat fotky z Pavlových setkání s občany, za poslední dobu stihl debatu s gymnazisty, výročí 8. května či jízdu za voliči na své motorce.

Pavel se také aktivně vyjadřuje k válce na Ukrajině. Na webu iniciativy lze dohledat jeho odpovědi na nejčastěji kladené otázky.

Svou kandidaturu zatím oficiálně neoznámil, naznačil ale, že jasnější stanovisko sdělí v září nebo v říjnu.

Median: Nejvyšší podporu mají Babiš a Pavel

Nejvyšší šance v prezidentských volbách zatím mají Babiš a Pavel. V květnovém volebním modelu agentury Median si Babiš mírně polepšil a získal podporu 28,5 % lidí. Obliba Pavla zůstává už delší dobu stejná – podpořilo by ho 19,5 % lidí. Středula se v průzkumu stal třetím nejčastěji uváděným kandidátem se 7,5% podporou.

Celkem se chtějí o prezidentskou funkci ucházet zatím dvě desítky lidí, mezi nimi třeba podnikatel Karel Janeček, komik Miloš Knor, senátor Marek Hilšer, advokátka Klára Long Slámová, někdejší šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, šéf hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES Jakub Olbert, teolog a mediální expert Ivo Mareš, bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima a ekonomka a bývalá rektorka brněnské Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

Volba hlavy státu se má konat na začátku příštího roku, ještě před ní se 23. a 24. září uskuteční volby do obecních zastupitelstev a do třetiny senátních obvodů.

Tagy: