Povodňová daň? Peníze chceme hledat jinde, řekl Fiala. Odklad voleb odmítl, zaštítil se hejtmany

Premiér Petr Fiala (ODS)

Půjdou lidé volit?

Prioritně se budeme snažit hledat jiné způsoby, jak si poradit s financováním nápravy škod po povodních. V rozhovoru pro iDNES to v souvislosti s případnou „povodňovou daní“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Vyjádřil se také k rozhodnutí neodkládat krajské a senátní volby. Popsal, že k jejich posunu by bylo nutné vyhlásit nouzový stav, a pro to zatím nebyl důvod.

Fiala v rozhovoru pro iDNES uvedl, že ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) má spolu s dalšími za úkol „připravit návrh, jak budeme finanční prostředky – v souvislosti s nápravami škod po povodních – uvolňovat“. „Do té doby je zbytečné tu věc komentovat. Neznáme teď ani rozsah škod,“ vzkázal.

ČTĚTE TAKÉ: Pavel přijel do povodněmi zasaženého Bohumína. Vyrazil do terénu na obhlídku škod

Záměrně podle premiéra byli do této pracovní skupiny prioritně začleněni ti ministři, kteří jsou z postižených regionů. „A mohou nejlépe vidět, jaké potřeby jsou a mluvit na místě s lidmi. Myslím si, že takhle je to správné. Ministr financí je také z Moravskoslezského kraje,“ připomněl Fiala.

Všichni se zachováním termínu souhlasili

„Povodňové dani“ či jinému zvyšování daní se chce vyhnout. „Myslím, že se budeme prioritně snažit hledat jiné způsoby, jak si poradit s financováním nápravy škod. Až budeme vědět, jaký je rozsah škod, tak budeme mít nachystané, jakým způsobem pomoci,“ doplnil.

Vyjádřil se také k rozhodnutí neodkládat navzdory povodním krajské a senátní volby. „Velmi pečlivě jsme to zvažovali, nebylo to žádné divoké rozhodování. Mluvili jsme i se starosty z postižených oblastí. Já jsem byl osobně s ministrem vnitra na Jesenicku. Ptali jsme se, jestli jsou schopni uskutečnit volby i v takto extrémní situaci. Odpověď byla jednoznačná, že ano,“ podotkl Fiala.

Také „naprostá většina hejtmanů se přiklonila k názoru“, že by volby měly být. „Odložení voleb znamená vyhlášení nouzového stavu na území celého Česka. Pro to zatím nebyl důvod, je na to extrémně málo času. Celý proces by byl riskantní i z hlediska nějakého případného zpochybnění,“ argumentoval.

Právě na komplikace spojené s odložením upozorňoval premiér již v pondělí po návštěvě Moravskoslezského kraje. Zdůraznil, že rozhodnutí (o posunu) by náleželo Parlamentu.

„Je otázka, jestli by nebyla zpochybněna legitimita odsunutých voleb,“ podotkl v pondělí Fiala. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řekl, že odsun termínu by vyžadoval možná protiústavní vyhlášení nouzového stavu, o který nikdo nezažádal. Stejně argumentoval také ve středu ve Sněmovně před ostatními poslanci.

V rozhovoru premiér dodal, že poslední události podle něj výsledek voleb neovlivní. „Doufám, že v té úvaze, jestli se volby odloží, u nikoho není myšlenka, že by to mělo vliv na výsledek,“ doplnil.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Distributoři léků se do většiny lékáren dostanou, může pomoci integrovaný záchranný systém, sdělil Válek v souvislosti s povodněmi

Tagy: