Požár na hřebenech Krkonoš. V Horní Malé Úpě vzplál penzion, zasahovalo šest jednotek hasičů

Hasiči likvidují požár penzionu v Horní Malé Úpě

V Horní Malé Úpě na hřebenech Krkonoš hořel v neděli večer penzion Lesní zátiší. Hasiči dostali oheň pod kontrolu po necelých dvou hodinách. Všem lidem z penzionu se podařilo dostat ven z budovy. Nikdo se nezranil, řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. Příčiny požáru nejsou známé, na místě je začal zjišťovat vyšetřovatel hasičů. Způsobenou škodu hasiči odhadují na zhruba 900 tisíc korun.

K ohni v 19:11 vyrazilo šest jednotek hasičů se sedmi cisternami a automobilovým žebříkem. „Při příjezdu hasičů plameny prostupovaly střechou,“ řekla mluvčí. Plameny podle ní zasáhly podkroví penzionu. Navzdory silnému větru se podařilo šíření ohně včas zastavit a dřevěná budova byla z větší části uchráněna.

Zdroje vody pro hašení si hasiči zajistili z místního hydrantu a retenční nádrže. „Ze žebříku ochlazujeme střechu objektu. Uvnitř jsou tři průzkumné skupiny hasičů, které hasí v podkroví,“ řekla před 20:30 mluvčí. Hlavní silnice vedoucí přes Horní Malou Úpu hasiči kvůli hašení uzavřeli.

Kolem 23:30 hasiči na Twitteru oznámili, že likvidační práce v budově ještě nebyly ukončeny, část zasahujících jednotek už se ale mohla vrátit na základny. Hodnotu zachráněného majetku hasiči odhadli na zhruba 14 milionů korun a způsobenou škodu na asi 900 tisíc.

Penzion má podle své webové prezentace 15 lůžek a jeho součástí je i restaurace. Stojí v těsné blízkosti hlavní silnice vedoucí z Horního Maršova do Horní Malé Úpy a na hraniční přechod do Polska. Od centra obce, která leží v nadmořské výšce 1050 metrů nad mořem, je vzdálený asi 50 metrů.

Požáry objektů v Krkonoších v minulosti v řadě případů skončily tragicky a velkými škodami. V únoru 2019 oheň zcela zničil chalupu ve Velké Úpě, v domě uhořel jeden člověk. V prosinci 2019 v Peci pod Sněžkou u sjezdovky Javor shořela chata Bažina, škoda činila asi čtyři miliony korun. V březnu 2015 při požáru bývalé hájenky v Horní Malé Úpě zemřela čtyřiapadesátiletá žena. Její manžel a pětiletý vnuk stačili z hořícího objektu utéct. Oheň objekt zcela zničil.

Tagy: