Na Hradecku vyšetřují smrt školáka, uškrtil se. Úředníci varují před výzvami z TikToku

Úředníci v Královéhradeckém kraji poslali do všech škol varování před nebezpečnou výzvou ze sociální sítě TikTok – „blackout challenge“, při níž se mají děti škrtit. A to buď samy, nebo ve skupině. Shodou okolností policisté na Hradecku vyšetřují úmrtí školáka, který se uškrtil. Neříkají, že jeho smrt má spojitost s výzvou, zároveň ale tuto možnost nevylučují.

Máte pod kontrolou, na co koukají vaše děti na sociálních sítích? Ne všechen obsah je totiž neškodný. Na sociální síti TikTok – tedy té, kterou mají děti nejvíce v oblibě – totiž koluje nebezpečná škrtící výzva. Její variace se už objevila na internetu dříve. Královéhradecký kraj teď radši obepisuje školy.

„Z krajského úřadu Královéhradeckého kraje jsme obdrželi informaci o negativních věcech, které se objevují na sociálních sítích. Týkají se výzev, které byly směrovány hlavně na dospívající mládež,“ uvedl Roman Mareš, ředitel ZŠ Husov.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chtěl splnit virální výzvu na TikToku, udusil se. Památku 14letého chlapce uctí fotbalisté

„Vnímáme to jako velký a palčivý problém. Bez ohledu na tyto informace se tomuto problému věnujeme každoročně, cíleně a dlouhodobě,“ sdělila CNN Prima NEWS ředitelka Základní školy Poděbradova v Jičíně Michaela Štálová.

Problémům s nebezpečnou výzvou se věnují i preventisté ve školách. Klíčové je se dozvědět, s čím škodlivým dítě experimentuje anebo co ho trápí. „Snažíme se s dětmi řešit, jak se cítí, zda mají nějaké problémy. Řešíme to v rámci třídnických chvilek a hodin. Snažíme se hledat příčiny, abychom pak nehasili problémy,“ vysvětlila Gabriela Paulusová, školní metodička prevence.

Škola ale na velké množství dětí nemusí stačit. Nejlepší by bylo odhalit možný problém přímo v rodině. CNN Prima NEWS se zeptala rodinného psychologa, jak na to.

„Řekl bych to následovně: ‚Viděl jsem v televizi, že se tohle děje. Je to u vás taky?‘ A děti se poté rozpovídají. Nejlepší je na to večer před usnutím, popřípadě chvíle na procházce nebo při mechanické práci. V těchto chvílích jsou děti ochotné se rozpovídat, nemá smysl to dělat po návratu ze školy,“ sdělil psycholog Jeroným Klimeš. Stejná rada mimochodem platí na cokoliv, co může vaše děti trápit.

Tagy: