Vína byla ředěná vodou, tvrdí inspekce. Není to pravda, řežou vinařům hlavy, brání se výrobce

Státní zemědělská a potravinářská inspekce upozornila na tři šarže vín z moravského vinařství Baloun, které nesplňovaly určené parametry. Vína byla podle laboratorní kontroly ředěna vodou. Vinařství s výsledky kontroly nesouhlasí a hodlá se bránit i právní cestou.

Podle informací, které inspekce zveřejnila na webu potravinynapranyri.cz,  se jedná o následující produkty:

Červené suché lahvové víno Modrý Portugal o objemu 1l, číslo šarže 18155-1. Víno bylo podle kontroly falšováno přídavkem 14 % vody.

Červené víno suché Modrý Portugal v nerezovém tanku o objemu 17 500 litrů, číslo šarže 18155. Víno bylo podle inspekce falšováno přídavkem 29 % vody.

Polosuché víno Modrý Portugal, číslo šarže 18188 v nerezovém tanku. Víno bylo podle kontrolorů falšováno přídavkem 22 % vody.

ČTĚTE TAKÉ: Whisky, brandy a koňak. Expert prozradil, jakému investičnímu alkoholu se nejvíce daří

Je to poškození dobrého jména značky, tvrdí vinař

Spolumajitel vinařství Radomil Baloun se k výsledkům kontroly ve vyjádření pro CNN Prima NEWS ostře ohradil. Vinař zpochybnil chemicko-technologickou metodu, podle které inspektoři zjišťují kvalitu vína. „Inspektoři z potravinářské inspekce se spletli. Jejich metoda řeže vinařům hlavy,“ řekl.

Označené vzorky Baloun odeslal ke kontrole do akreditované laboratoře v zahraničí. „Výsledek nezávislých rozborů provedených společností Eurofins je, že vína přidanou vodu neobsahují,“ zdůraznil. Protokoly o zkoušce z laboratoře Eurofins má redakce CNN Prima NEWS k dispozici.

Vinař zároveň poukázal na skutečnost, že stále probíhá odvolací proces. „Nechápu, proč zveřejňují výsledky, které ještě nejsou definitivní,“ pozastavil se nad chováním inspekce Baloun.

Nařčení z falšování vína vnímá jihomoravský vinař jako poškození značky. Proti vyjádření inspekce je Baloun připraven bránit se i právní cestou. „Případné další právní kroky budou následovat až do úplného očištění našeho dobrého jména,“ uvedl producent.

Bránit se proti vyjádřením potravinářské inspekce je podle Balouna obtížné. „Znám mnoho vinařů, kteří jen kroutí hlavou a které inspekce poškodila a pověsila na pranýř. Oni bohužel neměli možnost nějak efektivně se proti rozhodnutí bránit,“  konstatoval Baloun.

Vinařství Baloun patří již od svého založení v roce 1991 mezi přední moravské producenty. Vína z vinařství každoročně sbírají řadu ocenění na mezinárodních výstavách.

Ředění vína jako rozšířený nešvar

„Falšování a ředění vína je dlouhodobým problémem,“ upozornil již v roce 2016 tehdejší prezident Svazu vinařů České republiky Tibor Nyitray v rozhovoru pro časopis Nový život. Potíž byla podle něj v komplikovaném vymáhání práva v boji proti nepoctivým vinařům. Samotné ředění vína není v České republice trestným činem.

S jedním ze způsobů, jak odhalit falšovaná vína, přišli v roce 2022 vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, uvedly Novinky.cz. Technologie se nazývá spektrální analýza vzorku a již získala patent. „Vzorek prosvítíme UV zářením a vyvoláme tak celou řadu zajímavých fotochemických reakcí, které jsou pro daný vzorek specifické a po pár minutách je podle spektrální charakteristiky možné říct, z čeho vznikl. Prosvítit je možné prakticky i jakýkoliv kapalný vzorek,“ vysvětlil vedoucí laboratoře bioanalýzy a zobrazování Ústavu chemie a biochemie AF Mendelovy univerzity Lukáš Nejdl.

Rozšířené falšování vína nemá příliš vliv na chování spotřebitelů. Spotřeba vína se podle údajů ČSÚ v posledních letech příliš nemění, zmínil Ekonomický deník. Například v roce 2021 Češi vypili průměrně 19,8 litru vína na jednoho obyvatele.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Daň na tichá vína je stále ve hře. Stanjura očekává miliardové zisky, vinaři znevýhodnění

Tagy:
víno laboratoř Česko vinařství Modrý Portugal