Na Česko se žene sníh: Napadnou desítky centimetrů, meteorologové varují před závějemi

Přelom týdne bude v Česku ve znamení sněhu. V průběhu neděle má napadnout do 12 centimetrů, na horách na severovýchodě dokonce až 25 centimetrů. V dalších dnech budou postupně sněhové srážky ubývat, a to i v horských oblastech. Začne se však pozvolna ochlazovat, zejména v noci. Od nedělního poledne do pondělní půlnoci platí v některých oblastech výstraha meteorologů před tvorbou závějí a sněhových jazyků s vysokým stupněm nebezpečí.

neděli nás čeká trvalé a vydatné sněžení zejména na severovýchodě – v Jeseníkách a Beskydech napadne až 25 centimetrů. Morava a Slezsko mohou počítat se slabým sněžením na většině území a novou sněhovou pokrývkou do výšky 12 centimetrů. V Čechách bude sněžit jen místy. Sněhové přeháňky mají k večeru slábnout.

Nejvyšší denní teploty meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu předpokládají mezi −3 °C až 1 °C. Podle aktualizované výstrahy od nedělního poledne platí vysoký stupeň nebezpečí tvorby sněhových jazyků a závějí na severu a východě Moravskoslezského a na severu Olomouckého kraje.

⚠️Aktualizace výstrahy ČHMÚ ➡️ V neděli bude na na východě a severovýchodě trvaleji a vydatněji sněžit. Sněžení bude...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Saturday, December 10, 2022

Noc na pondělí bude chladná s teplotami klesajícími k −8 °C, při protrhání oblačnosti až k −10 °C. Místy se mohou vyskytnout sněhové přeháňky, na horách v četnější míře. Přes den můžeme čekat převážně zataženou oblohu s občasným sněžením na většině území. Vydatnější sněhové srážky opět zasáhnou zejména severovýchod země.

Večer od jihozápadu bude sněžení i oblačnosti postupně ubývat. Oproti víkendu přijde mírné ochlazení s nejvyššími teplotami od −4 °C do 0 °C. Nová sněhová pokrývka by neměla přesáhnout 7 centimetrů, na horách 20 centimetrů. Varování před závějemi a sněhovými jazyky platí v severovýchodních oblastech až do půlnoci.

Od úterý přijde po zbytek týdne výrazné ochlazení v nočních hodinách. Úterní teploty po setmění mohou klesat až k −12 °C, při vyšší oblačnosti by však mělo mrznout méně a rtuť teploměru by mohla spadnout jenom k −5 °C. Nejchladnější budou víkendové noci, v jejichž průběhu budeme při slabém větru a sněhové pokrývce moci naměřit až −15 °C. Nejvyšší denní teploty by se přes týden měly pohybovat zhruba mezi −5 °C až −1 °C. Sněžení bude postupně ubývat, a to i na horách. Ve středu a čtvrtek se může na jihu země objevit mrznoucí déšť.

Tagy: