Práce na prvním vesmírném hotelu začnou v roce 2025. Najdete v něm bar i lázně

V roce 2025 mají být zahájeny práce na prvním vesmírném hotelu na nízké oběžné dráze Země.

První hotel ve vesmíru (zdroj: Voyager Station)

V roce 2025 mají být zahájeny práce na prvním „vesmírném hotelu“ na nízké oběžné dráze Země. Bude vybaven restauracemi, kinem, lázněmi a pokoji pro 400 osob. Stanice Voyager, kterou vytvořila společnost Orbital Assembly Corporation (OAC), by mohla být v provozu již v roce 2027.

Vesmírná stanice třídy Voyager vznikne jako velký otáčející se kruh, aby vytvořila umělou gravitaci. Skládat se má také z řad prstenů s „moduly“. Některé z těchto 24 modulů bude provozovat nadace Gateway Foundation a jsou určené například pro ubytování, zásoby vzduchu, vody a energie. Zahrnou také tělocvičnu, kuchyň, restauraci, bar a další základní zařízení pro lidi, kteří mají být na stanici delší dobu. V hotelu nezapomněli ani na kino, knihovny, tělocvičny nebo lázně.

Některé moduly půjdou do pronájmu nebo prodeje soukromým společnostem a vládám. Lidé by si například mohli koupit jeden z modulů o rozměrech 20x12 metrů pro soukromé účely, nebo jich koupit více a vytvořit si zde svůj vlastní hotel či restauraci. Pro vládní agentury je pak stanice vhodná k využití například vlastního vědeckého modulu nebo k výcvikovému středisku pro astronauty připravující se na Mars.

Gravitace jako na Měsíci

Gravitace na stanici bude nastavena na podobné úrovni jako gravitace na povrchu Měsíce. „Lidé potřebují gravitaci, aby se jejich těla nerozpadla,“ řekl podle Daily Mail John Blincow, zakladatel Gateway Foundation a dodal, že stanice může pomoci pochopit, kolik gravitace naše těla potřebují, protože bude schopna zvýšit nebo snížit rychlost otáčení, aby tím pádem vyvinula vyšší nebo nižší gravitaci.

Na kolik přijde výstavba nebo za jakou sumu nakoupíte modul, dosud není veřejné. Společnost OAC ale tvrdí, že náklady na stavbu jsou levnější díky opakovaně použitelným nosným raketám, jako je například SpaceX Falcon 9.

Nejprve tým plánuje otestovat koncept s prototypovou stanicí v mnohem menším měřítku s volně létajícím mikrogravitačním zařízením podobným Mezinárodní vesmírné stanici. „Bude to příští průmyslová revoluce,“ dodal Blincow s tím, že vytvoří nový vesmírný průmysl.

Koncept stanice Voyager vznikl poprvé v roce 2012 spuštěním nadace Gateway Foundation. OAC, společnost založená nadací k realizaci vize orbitální stanice, byla založena v roce 2018 s cílem, aby byla v provozu do roku 2027. Pokud vše dopadne podle plánů, půjde o největší objekt vytvořený člověkem, jaký kdy byl do vesmíru vypuštěn.

Tagy: