Praha má problém s narkomany. Kontaktních center je málo, jedno v obytném domě končí

Drogově závisl

Centra pro narkomany se ruší

Podle analýzy, kterou si nechal udělat pražský magistrát, by město potřebovalo devět kontaktních center pro drogově závislé. Fungují tři – a jedno z nich teď skončí. Rozhodla se tak městská část Prahy 5 a dala mu výpověď z nájmu.

Nezisková organizace Progressive, která kontaktní centrum v Mahenově ulici v Praze 5 provozuje, se musí vystěhovat nejpozději do konce ledna roku 2023. „Výpovědním důvodem, který nám byl sdělen, nebo alespoň tím verbalizovaným, bylo zklidnění situace v Košířích,“ říká Vojtěch Janouškovec, výkonný ředitel organizace.

Podle vedení městské části i místních obyvatel má zdejší kontaktní centrum jeden zásadní nedostatek, je umístěno v obytné zástavbě. „Je v obytném domě, kdy to centrum má zprava, zleva, shora sousedy, běžné rodiny a podobně. Takže ta zátěž pro místní obyvatele je neúnosná. Ti lidé nežijí v bezpečném, čistém veřejném prostoru. Bojí se,“ vysvětluje starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (ODS).

Centrum navštěvuje v průměru 90 lidí denně. A jak říká jeho vedoucí, přínos má hlavně v prevenci. Vyměňování injekčních jehel a stříkaček chrání klienty především před žloutenkou typu C. Její léčba u jednoho pacienta stojí 600 tisíc korun. „Kdybychom každého klienta, který by se mohl nakazit tímto typem hepatitidy, léčili, tak je to mnohem dražší než náš celoroční provoz tady,“ vypočítává vedoucí kontaktního centra Kristýna Kinkalová

Se zrušením kontaktního centra kategoricky nesouhlasí magistrát hlavního města. Podle radní pro sociální problematiku se městská část při zavírání centra neřídí fakty, ale politikou. „Rozdmýchávají (vedení Prahy 5, pozn. red.) tu potíže, rozdmýchávají vášně, udělají co největší problém, a pak řeknou: ‚Řešte si ho sami,‘“ hodnotí Milena Johnová (Praha sobě), pražská radní pro sociální a zdravotní politiku.

Magistrát má dvě nemovitosti v Praze 8, kde by nové kontaktní centrum přicházelo v úvahu. Ale ani tamní radnice ho ve svém „rajonu“ nechce.

Tagy:
drogy ODS prevence drogově závislí Praha Praha sobě Milena Johnová Renáta Zajíčková injekční stříkačka Pražský magistrát městská část Košíře