Přední barmani Česka: Nejlepší zákazník se nebojí experimentovat. Koktejlové lístky jsme my

Martin Sekerák z AnonymouS konceptu

Startuje svátek všech milovníků drinků Prague Cocktail Week. Podívejte se, na co se můžete těšit

Kdy a kde si dát dobrý drink, tomu se meze nekladou. Nevíte ale jaký, koktejly vybíráte především na základě barvy a chcete zkrátka něco dobrého? Pak jsou pro vás narozeniny koktejlu tou pravou akcí. Začíná totiž Prague Cocktail Week. Redakce CNN Prima NEWS nahlédla do zákulisí příprav akce. České špičky barmanského řemesla prozradily, jak si aktuálně česká mixologie ve srovnání se světem stojí, a shodly se, že nejlepší zákazník je ten, který se nebojí experimentovat.

První ročník největší barmanské akce svého druhu v Česku probíhá od 6. do 13. května. Datum je signifikantní, každý ročník se bude konat v tomto období, protože právě 6. května 1806 byla poprvé položena otázka: Co je to koktejl? O týden později téhož roku pak byla tato otázka zodpovězena.

Proč do toho jít? Důvod je jednoduchý. Pražská barová scéna a ti nejvyhlášenější barmani nabídnou nejlepší koktejly v metropoli za zvýhodněnou cenu 155 Kč. Celý týden doprovází bohatý program workshopů, tastingů a guestshiftů, který nabídne unikátní příležitost prozkoumat svět koktejlů pod vedením barmanů z české i slovenské scény.

‚‚Česká Republika se vyznačuje skvělou pohostinností a jsem si jist, že v nejbližší době o nás svět bude vědět víc a víc. A proto je tu Prague Cocktail Week, který pro mě znamená událost, co propojuje barové řemeslo s hosty prostřednictvím koktejlů. Především oslavujeme koktejl,‘‘ říká spoluorganizátor celé akce Filip Stránský.

Mojitu už odzvonilo

Zajímá vás, jakého klienta mají experti svého oboru nejraději? „Toho, co přijde a je přátelský. Také je fajn, když ten člověk nechce ani nápojový lístek. Já vždycky říkám, že nápojové lístky jsme my, má jasno přední český barman Ondřej Stuchlík.

Vrchol celé akce nastane v pondělí 13. května, který je současně Světovým dnem koktejlu. Konat se budou barmanské soutěže jak v klasickém, tak i tzv. flairovém stylu, které přilákají nejlepší talenty české koktejlové scény.

„Praha je známá svou bohatou koktejlovou kulturou a skvělou pohostinností. Je to tak skvělá příležitost pro naše město ukázat svůj talent a vášeň pro barovou gastronomii,“ pokračuje Stránský. „Těšíme se, že můžeme přivítat milovníky koktejlů z celého světa a společně prožít, a hlavně si užít, tento nezapomenutelný týden,“ poznamenává a jedním dechem dodává, že pokud by měl akci popsat jedním slovem, zvolil by ‚‚zážitek‘‘.

Zajímá vás, co by barmani doporučili zrovna vám? Jaká jsou tajemství baru a jeho zákulisí? A jaké bizarní historky naše experty během jejich kariéry vykolejily? Nejen to se dozvíte v reportáži v úvodu článku. Pro více informací a program akce navštivte praguecocktailweek.cz.

Tagy:
narozeniny pití nápoj drink barman bar koktejl Flair Prague Cocktail Week 2024 Filip Stránský mixologie Ondřej Stuchlík