Předsedkyně europarlamentu Metsolaová dorazila do Kyjeva. Jela vlakem, stejně jako Fiala

Předsedkyně Evropského parlamentu (EP) Roberta Metsolaová dorazila v pátek 1. dubna do Kyjeva.

Válka na Ukrajině (1.4.2022 8:00)

Předsedkyně Evropského parlamentu (EP) Roberta Metsolaová dorazila v pátek do Kyjeva, potvrdil na Twitteru první místopředseda Nejvyšší rady Ukrajiny Oleksandr Kornijenko. Mestsolaová o cestě vlakem do země, kde 24. února začala válka, informovala už ve čtvrtek, ale neuvedla žádné další podrobnosti.

„Silná slova a silné činy na podporu Ukrajiny. Tuto válku můžeme vyhrát, když budeme spolu. Děkuji,“ napsal na Twitteru Kornijenko a přidal dvě fotografie, které dokazují, že se Metsolaová už setkala s vrcholnými ukrajinskými politiky.

Třiačtyřicetiletá politička Metsolaová ve čtvrtek na sociálních sítích napsala, že je na cestě do Kyjeva, příspěvek pak doplnila fotografií z vlakového nádraží. Z bezpečnostních důvodů ale nesdělila žádné detaily. Její mluvčí pouze uvedl, že v Kyjevě předá poselství podpory a naděje.

Na diplomatické návštěvě v ukrajinské metropoli byli v polovině března český premiér Petr Fiala, jeho polský protějšek Mateusz Morawiecki a slovinský premiér Janez Janša. Setkali se s premiérem Denysem Šmyhalem a prezidentem Volodymyrem Zelenským. Cílem jejich návštěvy, kterou ukrajinští představitelé vysoce ocenili, bylo podpořit Ukrajinu.

Oznámení Metsolaové na Twitteru přivítala řada europoslanců. „Je nesmírně důležité, že tam cestujete. Zůstaňte v bezpečí,“ napsal zástupce klubu Evropské lidové strany Petri Sarvamaa. „Děkujeme za toto odvážné gesto, které je důležitým signálem pro ukrajinský lid,“ uvedla poslankyně Eleonora Eviová z frakce Zelených.

Tagy:
Twitter Ukrajina Petr Fiala Evropská unie Evropský parlament Mateusz Morawiecki Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Janez Janša Denys Šmyhal