Tiktoker, dezinformátorka i Betonový Baťa. Kdo také usiluje o post prezidenta?

Komentátoři k prezidentské volbě 2023

Ve stínu nejznámějších uchazečů o post prezidenta stojí tiktoker, věčná kandidátka, dezinformátorka, bývalý farář či podnikatel přezdívaný Betonový Baťa. Někteří z nich již začali poutat pozornost nevšední kampaní. Přinášíme přehled zajímavých a méně skloňovaných jmen, která chtějí na Hrad.

Zájemce o prezidentské křeslo potřebuje nasbírat 50 tisíc podpisů občanů, 20 podpisů poslanců, nebo 10 senátorských podpisů. Kdo o to vedle favorizovaných osobností také usiluje?

Zdeněk Schee – muž mnoha profesí

Úmysl oznámil v tiskové zprávě. Zdeněk Schee junior jako své priority v programu uvádí přijetí eura, dostupné bydlení pro mladé, zkrácení pracovní doby i legalizace konopí. Z životopisu, který má redakce k dispozici, vyplývá, že mu příští rok bude teprve 35 let, tedy zcela jistě nesplní jednu z podmínek nutnou pro kandidaturu, tedy dosáhnout alespoň 40 let věku. Na to má Schee prý jednoduchý recept, ještě před volbami bude prosazovat změnu Ústavy.

V tiskové zprávě odkazuje na řadu profilů na sociálních sítí včetně svého účtu na Tik Toku, kam často umisťuje bizarní videa. „V současné době by měla dostat šanci mladší generace, mimo jiné i zakladatelé startupů či tzv. influenceři, mezi něž se počítám i já se svými aktivitami na sociálních sítích,“ dodal Schee.

Jana Bobošíková – věčná kandidátka

Moderátorka a bývalá europoslankyně Jana Bobošíková sice kandidaturu ještě neoznámila, ovšem ani ji nevyloučila. Web Hlídací Pes upozornil na webovou doménu prezidentka2023.cz, která je registrovaná na jméno její blízké spolupracovnice Hany Lipovské. A jak ji hodlá využít? „To je tajné,“ odpověděla Bobošíková na dotaz.

Známou je už i z předešlých voleb. V minulém roce se snažila dostat do Poslanecké sněmovny za Volný blok, v roce 2013 neúspěšně bojovala i o prezidentské křeslo.

Jana Peterková – dezinformátorka

Na Hrad by se podle svých slov chtěla dostat i Jana Peterková. Žena, která se proslovila díky virálním, ale především dezinformačním videím. Její osobou se už zabývá i soud. Nařízena ji totiž byla omluva a peněžitý trest za šíření lživých informací, Peterková se však proti rozsudku odvolávala.

„V podstatě zcela zmizela svoboda slova, pokud mám být stíhaná za své aktivistické názory. Jsem politická aktivistka. Zahájím vlastní tour pro sehnání 50 tisíc podpisů a budu kandidovat na prezidentku,“ řekla webu Aktuálně.cz Peterková.

Ivo Mareš – mediální expert

Mezi ty, kteří už prezidentskou kandidaturu oznámili, patří i mediální expert Ivo Mareš. Podle svých slov chce vyléčit „impotentní a neschopný stát“. Zdůraznil, že coby občanský kandidát nemá za sebou žádnou politickou stranu. Mareš dosud pracoval v Diakonii, v minulosti působil jako farář, novinář i ředitel britské komunikační společnosti.

Na první pohled seriozní kandidát, ale podle marketingového experta Jakuba Horáka nemá Mareš ve volbách šanci. „Jeho rétorika je velice levicová, říká, že je problém, že rodiče nemůžou kupovat dětem dárky, senioři nedostávají příspěvky atd. Elektorát, na který pan farář cíli, se do jisté míry bude krýt s Andrejem Babišem a odborářským bossem Josefem Středulou,“ nastínil.

Tomáš Březina – Betonový Baťa

Podnikatel Březina je výraznou postavou stavebního průmyslu. Díky jeho firmě Best, která se orientuje na výrobu betonových dlažeb, je přezdíván „Betonovým Baťou“. V roce 1996 až 1998 byl poslancem za ODS.

Zaměřit by se chtěl na podporu domácí ekonomiky. „Lžeme si navzájem – nejsou to česká auta, české banky, české stavebnictví, české obchody. Musíme začít státním systémovým způsobem preferovat české firmy, české banky,“ uvedl na Facebooku.

A která jména patří naopak mezi favority? Vybrali jsme na základě průzkumů a pravděpodobnosti kandidatury první pětici:

  • Andrej BabišV průzkumech se předseda hnutí ANO a bývalý premiér pravidelně střídá na prvních dvou pozicích. A to i přes fakt, že svou účast ve volbách dosud neoznámil.
  • Petr Pavel: Ani generál svou kandidaturu na prezidenta zatím oficiálně neoznámil, už delší dobu však prohlašuje, že se na boj o Hrad připravuje.
  • Pavel FischerTřetí místo v průzkumech nejžhavějších kandidátů nejčastěji obsazuje Pavel Fischer. O prezidentské křeslo zabojoval již v roce 2018, kdy skončil na třetím místě. Zatím však kandidaturu oficiálně neoznámil, byť se na ni připravuje.
  • Josef Středula: Odborář oznámit úmysl kandidovat 5. května. V průzkumech se pohybuje kolem čtvrtého místa.
  • Danuše Nerudová: Bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně a ekonomka Danuše Nerudová kandidaturu už oznámila. Sázkové kanceláře ji uvádí jako jednu z favoritek. Více o kandidátech se dočtete zde.

Třetí přímá volba prezidenta České republiky se bude konat v roce 2023 před 8. březnem, kdy současné hlavě státu Miloši Zemanovi končí druhé funkční období. O Hrad podle Ústavy znovu usilovat nemůže.

Tagy: