Prezidentskou kandidaturu oznámil Ivo Mareš. Chci vyléčit impotentní stát, prohlásil

Mediální expert a prezidentský kandidát Ivo Mareš

Ivo Mareš je dalším kandidátem na prezidenta

Prezidentskou kandidaturu oznámil mediální expert Ivo Mareš. Podle svých slov chce vyléčit „impotentní a neschopný stát“. Zdůraznil, že coby občanský kandidát nemá za sebou žádnou politickou stranu. „Dnešním dnem začínám sběr podpisů,“ řekl na úterní tiskové konferenci.

Během svého úvodního projevu se nepřímo opřel do současného kabinetu Petra Fialy (ODS), který podle něj nedostatečně pomáhá českým občanům. „Je trapné, že rodiče samoživitelé musí v 21. století stát frontu na potravinovou pomoc,“ řekl před novináři. Podle svých slov chce vyléčit „impotentní stát“.

„Nestojí za mnou žádná velká finanční skupina ani mecenáš. Kampaň financuji ze soukromých a rodinných prostředků, hodlám oslovit širokou veřejnost,“ doplnil na tiskové konferenci. Mareš dosud pracoval v Diakonii, v minulosti působil jako farář, novinář i ředitel britské komunikační společnosti.

Sám se považuje za prosociálního kandidáta. Na pomyslném politickém spektru by se zařadil nalevo. Podporu žádné politické strany by nepřijal. Za extremistické strany považuje SPD nebo KSČM, nelíbí se mu ale, když politici odmítají komunikovat s jejich voliči. Komunikační izolace podle něj nikdy neměla vliv na snížení podpory dané straně. „Za mě řešení je nespolupracovat, ale komunikovat. Sednout ke stolu a opravdu si ty věci vyříkat,“ podotkl.

Současná vláda na Mareše zatím působí váhavě a doufá v to, že se ještě „rozjede“. Slibovala podle něj, že nebude přehlížet sociální problémy, žádnou změnu ale zatím nevidí, což ho mrzí. Éra bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) podle něj skončila a nemá už co nabídnout. Do kritiky současného prezidenta Miloše Zemana se pouštět nechce. „Každopádně já jsem jiný, spoustu věcí bych dělal jinak než on, ale nechci sbírat politické body jenom na tom, že kritizuji stávající hlavu státu,“ řekl.

Mareš je velmi rád, že ČR je členem Evropské unie i NATO. Situace na Ukrajině podle něj s veškerou naléhavostí ukazuje, jak je dobře, že v obou institucích Česko je. „Prozápadní ukotvení nám dává vysokou míru bezpečnosti,“ řekl. Jinou alternativu pro ČR nevidí.

Podle marketingového experta Jakuba Horáka ale nemá Mareš ve volbách šanci. „Jeho rétorika je velice levicová, říká, že je problém, že rodiče nemůžou kupovat dětem dárky, senioři nedostávají příspěvky atd. Elektorát, na který pan farář cíli, se do jisté míry bude krýt s Andrejem Babišem a odborářským bossem Josefem Středulou,“ nastínil.

Proto Marešovi nedává moc velké šance. „Nepochybně nás čeká překvapení v tom, koho koalice podpoří. Podle Jurečky hledají vlastní jméno, i když ve hře je stále podpora generála Petra Pavla. To je jediná věc, která by do toho mohla zasáhnout,“ doplnil Horák ve vysílání CNN Prima NEWS.

Volby se konají už v březnu

Třetí přímá volba prezidenta České republiky se bude konat v roce 2023 před 8. březnem, kdy současné hlavě státu Miloši Zemanovi končí druhé funkční období. O Hrad podle Ústavy znovu nezabojuje, a tak se diskutuje o tom, kdo by ho měl ve funkci nahradit.

Kandidáta může navrhnout každý dospělý Čech. Pro svůj návrh však potřebuje nejméně 50 tisíc podpisů občanů. Uchazeče o post hlavy státu, který musí být starší 40 let, může navrhnout také nejméně 20 poslanců či 10 senátorů. Termín voleb, ve kterých si Češi budou volit nového prezidenta, vyhlašuje předseda Senátu, a to nejpozději 90 dní před jejich začátkem. Jací kandidáti jsou ve hře?

Tagy: