PŘEHLEDNĚ: Do kterých zemí si musíte přibalit roušku a kam potřebujete negativní test?

Ve Švédsku by měli začít nosit roušky.

Igor Sirota o cestování do Chorvatska

Evropa se díky zlepšující se covidové situaci stále více otevírá turistům. Řada států nepožaduje po cestujících žádné covid pasy, přesto nadále zůstávají některé oblíbené destinace, kde budete očkovací certifikát či negativní test potřebovat. V některých státech zase budete muset znovu vytáhnout roušky či respirátory.

Kam lze bez negativního testu

Do některých zemí mohou cestovatelé vstoupit bez jakýchkoliv restrikcí. Nepotřebují se prokázat ani očkováním či negativním testem. Tyto státy se v podstatě vrátily k pravidlům před příchodem koronavirové pandemie. Jen výjimečně by lidé měli mít roušku či respirátor. Patří mezi ně:

  • Bulharsko – Čeští občané se nemusí v zemi prokazovat žádným covidovým pasem. V zemi již není ani povinné nošení roušek.
  • Chorvatsko – Povinnost nošení roušek nebo respirátorů platí pouze ve zdravotnických či sociálních zařízeních.
  • Dánsko – Nošení ochrany úst je nutné pouze v letadlech, v nemocnicích či v sociálních zařízeních. Nelze vyloučit, že do budoucna při zhoršení epidemické situace bude požadováno předložení certifikátu.
  • Černá Hora – Roušku si lidé musí nachystat například v hromadné dopravě, v hotelech či v zdravotnických a sociálních zařízeních.
  • Maďarsko – Všichni jsou povinni, s výjimkou nezletilých osob mladších šesti let, nosit roušky v sociálních a zdravotních zařízeních. Vstup do hotelů, restaurací a lázní je bez omezení.
  • Polsko – Kromě zdravotnických zařízení a lékáren není vyžadováno nošení ochranných pomůcek.
  • Rakousko – Země v půlce května zrušila povinnost prokázat se při vstupu covid pasem. Zachována je v celém Rakousku povinnost nosit respirátor typu FFP2 v uzavřených prostorech provozoven s nezbytným zbožím, v lékárnách, drogeriích, na benzínových pumpách, nádražích, letištích, v pečovatelských domech, nemocnicích a také v hromadných dopravních prostředcích, taxi apod. Doporučuje se však nosit respirátor ve všech uzavřených prostorech.
  • Řecko – Přikročilo k rozvolnění epidemických opatření. Οd začátku května byla zrušena povinnost prokazovat bezinfekčnost jak při vstupu do země, tak při pobytu na jeho území. Ve všech uzavřených prostorech nadále zůstává povinná rouška zakrývající ústa i nos.
  • Slovensko – Povinnost nošení respirátorů a roušek stále platí v sociálních a zdravotnických zařízeních.
  • Slovinsko – Nošení roušek v uzavřených prostorech je doporučeno, ale není povinné.
  • Švýcarsko – Není potřeba nosit roušky v podstatě nikde, ani v dopravě či ve zdravotnických zařízeních.
  • Velká Británie – Není povinné nosit ochranu úst, přesto britské úřady doporučují používat roušky ve vnitřních prostorech.

Kde potřebujete covid pas

Pro vstup do dalších turistických destinací potřebuje cestující prokázat svou bezinfekčnost covid pasem. Nutné je buď očkování, antigenní či PCR test, průkaz o prodělání nemoci, případně splnění dalších podmínek pro vstup. V některých státech je potřeba covid pas například také pro vstup do služeb. Mezi tyto státy patří:

  • Francie – Země od příchozích požaduje prokázání negativního testu, prodělání nemoci, nebo očkování. Nošení roušek je doporučeno ve vnitřních prostorech a v hromadné dopravě.

  • Itálie – Pro příjezd do Itálie je vyžadován evropský covid pas, tedy očkování, prodělání nemoci, nebo negativní test. Roušky musíte nosit například v MHD, v muzeích, kinech a tak dále. Do poloviny června nesundají cestující roušku ani v letadlech. Cestující mohou být namátkově vyzváni k tomu, aby podstoupili test. Pokud bude pozitivní, je nutno počítat s absolvováním povinné karantény.
  • Kypr – Pro vstup do země je potřeba negativní test, prodělání nemoci, nebo prokázání očkování. Platí zároveň povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorech.
  • Malta – Středomořský stát ještě donedávna vyžadoval ukončené očkování či prodělání nemoci, v posledních týdnech však došlo k výraznému zmírnění a lidem postačí pouze negativní test. Očkovacím certifikátem se nemusíte prokazovat, pokud jsou uvnitř místa k sezení. Respirátory FFP2 jsou povinné v letadlech a nemocnicích.
  • Německo – Negativní test, prodělání nemoci nebo očkování je potřeba prokázat při vstupu do země. Nařízení jako nošení roušek se liší podle jednotlivých spolkových zemí. Obecně platí, že nošení roušek je povinné již pouze v MHD či ve zdravotnických zařízeních. Mohou být však povinné například v galeriích.

Pravidla v dané zemi je však potřeba sledovat do posledního dne před odjezdem. Vzhledem k vývoji epidemické situace se také podmínky pro vstup do jednotlivých zemí mohou postupně měnit. Dochází také ke změnám při vstupu do služeb či na hromadné akce.

Tagy: