Zdražování se zřejmě nevyhne ani železnici. Odkdy si cestující za jízdenky připlatí?

Ilustrační foto

České dráhy nakupují rychlé vlaky a připravují se na vysokorychlostní tratě (zdroj: CNN Prima NEWS)

Události posledních měsíců tvrdě dopadají na peněženky českých občanů, zdražují se energie, potraviny či například letenky. Tím to však zjevně neskončí, dopravci na železnici totiž kvůli zvyšujícím se nákladům diskutují také o zdražování jízdenek. Například České dráhy mění každý rok ceny na základě inflace, která se aktuálně blíží až k 15 procentům. Také ostatní dopravci připouštějí, že kvůli rostoucím cenám energií budou muset v budoucnu na ceny jízdenek sáhnout.

Národní dopravce přesto ubezpečuje, že po dobu platnosti současného jízdního řádu k žádném skokovému zdražení nedojde. „České dráhy v současné chvíli nepřipravují zvýšení cen jízdného. Naším cílem je přilákat do vlaků co nejvíce cestujících, proto v současné době zdražovat nebudeme,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Přesto lze navýšení cen způsobené inflací očekávat právě v prosinci, kdy začnou platit nové jízdní řády. „Ceny jízdného se každý rok upravují dle výše inflace za předchozí období, a to vždy ke změně jízdního řádu. V letošním roce je toto datum 11. prosince 2022, tedy až za sedm měsíců. O úpravě tarifu se tedy bude jednat až ve druhé polovině roku, v tuto chvíli tak není zvýšení cen na pořadu dne,“ doplnil mluvčí.

„Poslední úprava kilometrického tarifu se uskutečnila 12. prosince 2021 a zvýšení cen bylo v průměru 3,2 procenta,“ doplnil mluvčí pro CNN Prima NEWS. Generální ředitel Českých drah Michael Krapinec v České televizi ještě upřesnil, že by se prosincové zdražení mohlo pohybovat řádově mezi třemi až dvaceti procenty.

Do té doby chtějí České dráhy nalákat cestující na letní slevy. „Naopak od června do srpna jsou připraveny letní prázdninové a dovolenkové slevy, které mají přilákat další cestující do našich vlaků v době prázdnin a dovolených a nabídnou atraktivní ceny pro letní cestování,“ doplnil Šťáhlavský pro CNN Prima NEWS.

Ceny porostou, zní od soukromých dopravců

Obtížím se zdražováním se však nevyhnout ani soukromí dopravci. Například Arriva však upozorňuje, že většinu linek provozuje na základě objednávky samospráv. „Drtivou většinu spojů zajišťujeme na základě objednávky krajů nebo obcí. Ceny jízdného nastavují jednotliví objednavatelé a organizátoři dopravních systémů, dopravce je v tomto případě neurčuje,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS mluvčí Jan Holub.

Co se týče jejích vlastních linek, ke zdražení zřejmě v budoucnu dojde. „Naše ceny jízdného platí třeba jen v rychlících nebo na třech expresních autobusových linkách a v tuto chvíli neplánujeme plošné zvýšení cen jízdného, byť ve střednědobém výhledu k němu bude potřeba kvůli růstu cen energií přistoupit. Naším cílem je reagovat tak, aby veřejná doprava zůstala dostupná,“ doplnil Holub.

Podobně hovoří také Leo Express. Pokud bude inflační trend pokračovat, dotkne se to zřejmě cen jízdenek. „Sledujeme růst cen, především trakční energie, kterou jsme povinni odebírat od Správy železnic a jejíž cenu tak nemůžeme ovlivnit, a také růst inflace a případně budeme na tyto změny reagovat. Ceny za jízdenky Leo Express jsou stanoveny tak, že čím dříve si je cestující zakoupí, tím levnější pro něj jsou,“ sdělil pro CNN Prima NEWS mluvčí Emil Sedlařík.

Další dopravce RegioJet kvůli zvyšujícím se nákladům zdražil již v únoru zhruba o 15 procent. Během letošního roku by však již k dalšímu zvýšení cen jízdenek dojít nemělo.

Tagy: