Pehe: ČSSD doplatila na svou rozplizlou politiku a spolupráci s Babišem

Politolog Jiří Pehe

Česko zná nové složení Senátu. Z voleb vyšli nejlépe Starostové a nezávislí s osmi novými mandáty, tři získali lidovci a posílila i ODS. Debaklem skončily volby pro vládní ČSSD. Politolog Jiří Pehe v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS uvedl, že na jejích výsledcích se podepsala nejen „rozplizlá“ politika a vnitřní spory, ale i spolupráce s Andrejem Babišem, který straně převzal značnou část voličů.

„Sociální demokracie musí provést důkladný úklid ve straně a pokusit se o změnu, ať už symbolickou, nebo obsahovou. Ale musí se sebou poměrně rychle něco udělat, protože sestupný trend je dlouhodobý. Preference ČSSD už padaly před senátními i krajskými volbami. Myslím, že na výsledcích sociální demokracie se dlouhodobě podepisuje nejen rozplizlá politika a vnitřní spory, ale i že spolupracuje s Andrejem Babišem, který straně převzal značnou část voličů,“ uvedl politolog Pehe.

Důvod, proč u voleb do Senátu neuspěly výrazná jména jako Milan Štěch, Michael Žantovský nebo Ivo Valenta jsou podle něj různé. Milan Štěch podle Peheho doplatil na značku Sociální demokracie. „Kdyby kandidoval jako nezávislý nebo pod nějakou jinou značkou, tak by znovu uspěl, protože má v Senátu dobré jméno. Zároveň je tu určitá únava lidí z jeho jména, protože byl v Senátu nejdéle sloužícím senátorem,“ popsal politolog.

Neúspěch Michaela Žantovského si politolog vysvětluje tím, že strany promeškaly příležitost, aby rozložily síly. „Ti dva kandidáti, Žantovský i Láska, byli v táborech, které spolu nějakým způsobem soupeřily. Mohl být každý zasazený do jiného obvodu a byli by v Senátu oba, to byla taktická chyba,“ vysvětlil Pehe. Ivo Valenta podle něj v Senátu v podstatě nic nepředvedl a po zásluze odchází.

Vystrčil nebyl špatným předsedou Senátu

Politolog Pehe si myslí, že Miloš Vystrčil nebyl špatným předsedou Senátu. „I vzhledem k tomu, jak se postavil k Hradu a k vládě v otázce Tchaj-wanu a Číny, tak se bude uvažovat o tom, aby ve funkci zůstal,“ myslí si Pehe. Uznal, že by funkce měla formálně připadnout hnutí STAN, ale ne vždycky byl člen nejsilnější strany Senátu zároveň jeho předsedou. Pehe uvedl příklad na Petru Pithartovi (KDU-ČSL), který byl v prvním období předsedou, ačkoliv první volby do Senátu v roce 1996 vyhrála ODS.

Před senátními volbami se také hodně diskutovalo o významu Senátu. Prezident Miloš Zeman i premiér Andrej Babiš ho neustále zpochybňují. Senát však může vetovat změny Ústavy a volebních zákonů, to podle politologa posiluje jeho sílu coby pojistky demokracie.

„Nové složení navíc posílí symbolickou roli Senátu jako instituce, která stojí v opozici vůči vládě a prezidentovi, to je svým způsobem dobře. Protože v každé demokracii je zapotřebí mít určité rozložení sil, vzájemné brzdy,“ říká Pehe s tím, že Senát tuto roli zatím poměrně dobře splnil.

Dvoukolová volba má velké výhody

Senát se podle něj nezruší, ani jeho dvoukolová volba. „Ta zůstane, protože její změnu by musel odsouhlasit právě Senát, a ten s tím zejména v novém složení nebude souhlasit. Volba má ale i velké výhody. Za prvé se v druhém kole střetnou dva nejsilnější kandidáti, pak se teprve rozhodne, kdo z nich je lepší. Navíc jsou eliminováni zástupci extrémně levicových nebo pravicových stran, takže reprezentuje hlavní proud české politiky,“ uvedl Pehe.

Zároveň je podle politologa dvoukolová volba způsob, jak se zamyslet nad politikou, protože je tam zapotřebí většího výkonu v politickém myšlení, „než když si ve volbách do Sněmovny člověk vybere jednu stranu částečně podle svých emocí a nějakým způsobem to hodí“, myslí si Jiří Pehe.

Tagy: