Zelenskyj: Z útoku na Kramatorsk se omylem usvědčili sami Rusové. Odhalíme jejich kroky

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Svůj další projev ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj věnoval zejména pátečnímu útoku na nádraží v Kramatorsku. Dopad rakety označil za další válečný zločin Ruska a zabití nejméně 50 lidí odsoudil. Vyjádřil se také k novým sankcím, které přijala EU, a setkání s jejími představiteli.

Hned na úvod Zelenskyj shrnul bilanci ruského útoku na nádraží v Kramatorsku „Ruská vojska zahájila raketový útok na železniční stanici v Kramatorsku. Na místě zahynulo 38 lidí, dalších 12 jich zemřelo v nemocnici. Přišli jsme o pět dětí. Desítky těžce zraněných leží v nemocnici. Jedná se o další válečný zločin Ruska, za který se budou všichni zúčastnění zodpovídat,“ slíbil.

Následně uvedl, že se sami Rusové z útoku usvědčili. „Ruští státní propagandisté tak spěchali, aby odpovědnost za útok přenesli na ukrajinské síly, že omylem obvinili Rusko. Agentura RIA Novosti uvedla, že útok byl proveden ještě v době, kdy byly rakety ve vzduchu. Ve čtvrtek navíc ruští propagandisté šířili výhrůžky všem, kteří z Donbasu utíkají po železnici,“ prohlásil ukrajinský prezident.

Nyní tak očekává globální reakci na poslední rozsáhlý útok. „Stejně jako masakr v Buči, jako mnoho dalších ruských válečných zločinů, musí být útok na Kramatorsk jedním z obvinění u tribunálu, ke kterému jistě dojde. Veškeré úsilí světa bude zaměřeno na zjištění podrobností: kdo co udělal, odkud raketa přiletěla, kdo dal rozkaz a jak byl úder veden. Odpovědnost je nevyhnutelná,“ pokračoval.

Poděkoval za vřelost Slovenska

Ve svém projevu také připomněl setkání s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou či šéfem evropské diplomacie Josepem Borrellem. „Během dne navštívili město Buča a byli svědky následků okupace. Oceňuji připravenost EU poskytnout Ukrajině finanční a technickou pomoc při dokumentování a vyšetřování ruských zločinů,“ uvedl Zelenskyj a dodal, že je předsedkyni vděčný za její osobní angažovanost při sestavování vyšetřovacího týmu i finanční pomoc na obranu.

Poděkoval také slovenskému premiérovi Eduardu Hegerovi za další podporu. „Za vřelost slovenských srdcí vůči ukrajinským mužům a ženám,“ sdělil a opět volal po zpřísnění ruských sankcí. „Domnívám se, že měkkost, s níž někteří lidé na Západě stále přistupují k ruskému státu, není správná. Víme, kdo se neustále snaží návrhy sankcí zlehčovat,“ prohlásil Zelenskyj.

Znovu požádal o dodávky zbraní, které by Ukrajině mohly pomoci rychleji dosáhnout míru a konce války. Na závěr uvedl, že ukrajinské úřady obdržely dotazník Evropské komise k přijetí do EU. „Dotazník, jehož odpovědi budou podkladem pro Evropskou komisi k závěrům o připravenosti Ukrajiny na jednání o členství v EU. Naše vláda připraví odpovědi kvalitně a velmi rychle. Myslím, že do týdne,“ dodal s tím, že věří ve vstup do Unie.

Zelenská: Práva dětí pro Rusy nemají význam

Kromě Zelenského v pátek zveřejnila projev také jeho manželka Olena. Směřoval k účastníkům konference Nové strategie pro práva dětí, jež se konala pod záštitou Rady Evropy. Její poselství přečetl velvyslanec Ukrajiny v Itálii Jaroslav Melnyk.

„Od začátku války Ruská federace porušuje nezadatelné právo každého dítěte – právo na život zaručené Úmluvou OSN. Kvůli útoku nepřítele jsou nyní zcela porušována práva ukrajinských dětí. Ukázalo se totiž, že pro Rusko žádná tato práva nemají význam,“ uvedla první dáma Ukrajiny. Zdůraznila, že bylo porušeno právo dětí na lékařskou péči i vzdělání. Zhruba čtyři miliony dětí musely opustit své domovy.

„Na Ukrajině jsou však stovky dětí, s nimiž nemáme žádný kontakt. O jejich osudu zkrátka nic nevíme. Jsou se svými rodiči ve městech, která obsadili Rusové nebo o která se bojuje,“ pokračovala a připomněla, že NATO dosud neuzavřelo vzdušný prostor nad Ukrajinou. „Nyní vás proto žádám, abyste zajistili alespoň právo dětí dostat se z nebezpečí. Potřebují skutečné humanitární koridory, protože teď nepřítel střílí na civilní auta stejně jako na vojenská,“ dodala.

Tagy: