Při ruském útoku zemřel slavný americký novinář. Kolega popsal, co střelbě předcházelo

Brent Renaud se stal obětí bojů na Ukrajině.

Vývoj bojů na Ukrajině: Výbuchy nedaleko polských i slovenských hranic (13.3.2022)

Při ruském útoku ve městě Irpiň zemřel novinář a dokumentarista Brent Renaud. Informovaly o tom ukrajinské policejní zdroje na sociálních sítích a zveřejnily Renaudovu novinářskou kartu s logem The New York Times. Incident si dále vyžádal několik zraněných reportérů, kteří skončili v kyjevské nemocnici. Redakce The New York Times uvedla, že ji smrt novináře zarmoutila, na Ukrajině ale pro ni v současnosti nepracoval.

Šéf kyjevské policie Andrej Nebitov uvedl, že ruští vojáci zahájili palbu na auto se zahraničními novináři poblíž města Irpiň a zastřelili 51letého videožurnalistu. Jeho kolega byl zraněn a převezen do kyjevské nemocnice.

Renaudův kolega a oceňovaný fotograf Juan Arredondo popsal, že se snažili natočit prchající civilisty z kyjevského předměstí. Po překročení checkpointu na mostě se dostali pod palbu. „Pak na nás začali střílet. Můj kamarád byl postřelen a zůstal tam. Nevím, co se s ním stalo. Viděl jsem, že ho trefili do krku,“ řekl zraněný Američan italské novinářce Annalise Camilliové.

„Zpráva o úmrtí Brenta Renauda nás hluboce zarmoutila. Byl to talentovaný filmař,“ uvedl mluvčí The New York Times. Doplnil ale, že novinářská kartička, která se šíří sociálními sítěmi, byla Renaudovi vydána již před lety. Na Ukrajině tak za The New York Times nepůsobil.

Bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan v první reakci uvedl, že se o věci bude snažit zjistit více a bude ji konzultovat se spojenci.

Není to poprvé, co se novináři na Ukrajině dostali pod ostrou palbou. Střelbě musel čelit i reportérský štáb CNN Prima NEWS.

Brent Renaud a jeho bratr Craig byli známí dokumentaristé, televizní producenti a filmoví dramaturgové. Společně pokrývali dění ve válečných oblastech i v zemích, které postihly přírodní katastrofy. Zažili například války v Iráku nebo Afghánistánu.

Jejich tvorba v podobě dokumentárních filmů a seriálů jim vysloužila řadu prestižních ocenění, od Peabody Award po ceny Edwarda R. Murrowa.

Tagy: