Příměří během pravoslavných Velikonoc? Rusko návrh odmítlo, řekl Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj

Mariupol máme pod kontrolou, tvrdí Rusko. Zbývající ukrajinští obránci jsou zablokováni v komplexu železáren Azovstal

Rusko odmítlo návrh na příměří během nadcházejících pravoslavných Velikonoc. Oznámil to ve čtvrtek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve videoproslovu, napsal list Ukrajinska pravda.

„Bohužel, Rusko odmítlo návrh na zavedení velikonočního příměří. Dobře to dokládá, jak vážně vůdci té země berou křesťanskou víru a jeden z nejveselejších a nejvýznamnějších svátků. I tak máme stále naději, naději na mír, naději na to, že život přemůže smrt,“ řekl Zelenskyj.

Pravoslavní křesťané letos slaví Velikonoce 24. dubna.

Rusko na Ukrajinu zaútočilo 24. února. Obě strany takřka od začátku válečného konfliktu vyjednávají o trvalém příměří i dočasném klidu zbraní v některých oblastech, aby se z obléhaných měst a míst bojů mohli evakuovat civilisté. Mírová jednání ale dosud výsledky nepřinesla.

Zkáza Mariupolu?

Ruské síly bombardují a ostřelují ocelárny Azovstal, které představují baštu ukrajinských sil ve strategicky důležitém přístavu Mariupol na březích Azovského moře. Ve městě se bojuje i o tramvajové depo, které je dosti vzdálené od oceláren, uvedl ve čtvrtek poradce mariupolského starosty Petro Andrjuščenko na sociální síti Telegram. O dalších pokusech ruských jednotek dobýt námořní přístav a ocelárny v Mariupolu se zmiňuje i večerní hlášení ukrajinského generálního štábu o situaci na bojišti.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu přitom řekl prezidentovi Vladimiru Putinovi, že ruské síly mají Mariupol pod kontrolou a zbývající ukrajinští obránci jsou zablokováni v místních železárnách a ocelárnách Azovstal. „Považuji navrhovaný útok na průmyslovou zónu za zbytečný,“ řekl Putin šéfovi resortu obrany během setkání v Kremlu. Své rozhodnutí vysvětlil snahou ochránit životy ruských vojáků, je prý lepší počkat, až ukrajinským bojovníkům dojdou zásoby. „Není třeba lézt do těchto katakomb a plazit se podzemím těchto průmyslových zařízení. Zablokujte tuto industriální oblast tak, aby nemohla proletět ani moucha,“ řekl Putin.

Ruská tvrzení o dobytí města vzápětí zpochybnili ukrajinští představitelé a média. I nynější akce ruských jednotek podle Andrjuščenka slouží k pochopení skutečné situace lépe než ruská tvrzení o „Putinově vítězství nad Mariupolem“.

„Jsem přesvědčen, že okupanti se nezastaví, dokud úplně nezničí všechny, kdo jsou v Azovstalu. (Neušetří) ani naše obránce, ani civilisty,“ napsal Andrjuščenko.

Zástupce velitele pluku Azov Svjatoslav Palamar řekl novináři listu The Washington Post, který se s ním dokázal spojit přes satelitní telefon, že ukrajinští vojáci v ocelárnách jsou obklíčeni, ale pokračují v obraně. Ruské síly podle něj na ocelárny útočily dva dny, ale nedokázaly je dobýt a ztratily tři tanky, dvě bojová vozidla pěchoty, jeden obrněný transportér a „spoustu pěšáků“.

Na satelitních snímcích z okolí obléhaného ukrajinského města Mariupol je vidět hromadný hrob, který se v posledních týdnech rozšířil a obsahuje více než 200 nových hrobů, uvedla dnes soukromá americká společnost Maxar Technologies. Pohřebiště se podle ní nachází v blízkosti hřbitova ve městě Manhuš, které leží asi 20 kilometrů západně od Mariupolu. Maxar Technologies porovnávala satelitní snímky oblasti pořízené v polovině března se snímky z poloviny dubna. Podle jejích závěrů se pohřebiště začalo rozšiřovat mezi 23. a 26. březnem.

Tagy: