Satelitní snímek odhalil masový hrob u Mariupolu. Je v něm 200 lidských těl

Satelitní snímek americké společnosti Maxar Technologies

Mariupol máme pod kontrolou, tvrdí Rusko. Zbývající ukrajinští obránci jsou zablokováni v komplexu železáren Azovstal

Satelitní snímky z okolí obléhaného ukrajinského města Mariupol ukazují masový hrob, který se v posledních týdnech rozšířil a obsahuje více než 200 lidských těl. Ve čtvrtek o tom informovala společnost Maxar Technologies.

Podle Reuters společnost Maxar Technologies uvedla, že prozkoumáním snímků z období od poloviny března do poloviny dubna vyšlo najevo, že rozšiřování masového hrobu začalo mezi 23. a 26. březnem. Na místě se nachází více než 200 lidských těl.

Masový hrob se nachází v sousedství stávajícího hřbitova v obci Manhuš, asi 20 kilometrů západně od Mariupolu.

Minulý měsíc Organizace spojených národů informovala o důkazech masových hrobů v okolí města. Mariupol je terčem trvalého bombardování, které srovnalo se zemí velkou část města.

Mariupol pod kontrolou Rusů?

Rusové mají nyní pod kontrolou většinu města, v jedné jeho části však jejich útokům obránci stále odolávají, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle agentury Reuters tak reagoval na oznámení Moskvy, že klíčové jihoukrajinské přístavní město padlo do ruských rukou. Zbývající ukrajinští obránci se uchýlili do místních oceláren Azovstal.

Šéf Kremlu útok na tento hutní komplex zrušil a místo toho nařídil pokračovat v jeho blokádě, napsala agentura Reuters. Ruský prezident Vladimir Putin podle ní rovněž prohlásil, že ušetří životy všech ukrajinských vojáků, kteří opustí ocelárny Azovstal, a slíbil, že s nimi bude zacházeno s respektem.

Tagy: