Případ Monstra z Avignonu: Ženu znásilňoval i 26letý muž v den, kdy se mu narodila dcera

Nejmladší z padesáti mužů, který čelí obvinění ze znásilnění omámené Francouzky, jež nabízel její manžel, poprvé navštívil „dům hrůzy“ v den, kdy se mu narodila dcera, uvedl francouzský soud. Podle webu France24, který o průběhu líčení mimo jiné informuje, bylo mu pouhých 26 let. Promluvil také sedmatřicetiletý otec dvou dětí, který sdělil, že se se ženou setkal na silvestra, protože neměl nic jiného na práci.

Jednasedmdesátiletý elektrikář ve výslužbě Dominique Pelicot, který si v médiích vysloužil přezdívku „Monstrum z Avignonu“, je obviněn z toho, že téměř deset let podával své manželce Gisele léky na utlumení, aby ji mohl znásilňovat a zneužívat. Ke stejné činnosti ji navíc nabízel na internetu dalším mužům.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podezřelý z únosu malé Maddie promluvil. Ve vězení se „chlubil“ detaily svých činů

U francouzského soudu v úterý vypovídala šestice z 50 obviněných – sedmatřicetiletý Andy Rodriguez, devětatřicetiletý Hugues Malago, třiačtyřicetiletý Husamettin Dogan, třiapadesátiletý Mathieu Dartus, devětatřicetiletý Fabien Sotton a teprve šestadvacetiletý Joan Kwai.

Kwai byl žalobci popsán jako muž s depresivními sklony. Narodil se ve Francouzské Guyaně a v šestnácti letech se přestěhoval za svým bratrem do Avignonu, poté narukoval do armády. Měl vztah se ženou, kterou poznal na internetu, ale jejich společné soužití bylo poznamenáno „četnými“ konflikty a „mimomanželskými vztahy“, uvedl soud podle webu France24.

Do Pelicotova domu, kde se děsivé činy odehrávaly, přišel poprvé v listopadu 2019. Bylo to v den, kdy se mu narodila dcera. Poté se tam vrátil ještě jednou. Přiznal také, že v plánu byla i třetí návštěva, kterou ale Dominique Pelicot na poslední chvíli zrušil.

Kwai vyšetřovatelům nejprve sdělil, že si nepoložil otázku, zda paní Pelicotová se stykem souhlasila. Poté, když byl konfrontován s fotografiemi, ale přiznal, že byla v bezvědomí a že šlo o znásilnění. Na začátku soudního řízení uvedl, že „uznává fakta, ale ne úmysl“.

Znásilnění na silvestra

U soudu vypovídal i zmíněný sedmatřicetiletý otec dvou dětí Andy Rodriguez. Jde o zemědělského dělníka, který uvedl, že je „od 14 let alkoholik a pravidelně užívá kokain“. Přiznal, že měl s paní Pelicotovou v roce 2018 sex, ale podle webu Daily Mail znásilnění popírá.

„Jednou jsem byl v baru, když ke mně přišel muž a řekl: ‚Moje žena se ti líbí, chtěl bys s ní spát, zatímco se budu dívat?‘ Souhlasil jsem a stalo se to tu stejnou noc. Potkali jsme se na silvestra, protože jsem neměl nic jiného na práci. Pohádal jsem se s bratry kvůli svému pití a drogové závislosti, tak jsem šel do Pelicotova domu. Nikdy jsem neměl v úmyslu znásilnit paní Pelicotovou,“ řekl u soudu.

V té době bylo Rodriguezovi 31 let a byl ženatý. Gisele Pelicotové bylo 66 let. „Dal jsem si koupel, použil jsem kolínskou, připravil jsem se. Hodinu po výměně zpráv na Coco.fr (swingers stránka) jsem byl u něj doma,“ sdělil Rodriguez.

Detektivové mluví o 92 případech znásilnění

Čtrnáct z padesáti obžalovaných mužů se ke svému podílu na hrůzném případu přiznalo, zatímco ostatní obvinění odmítají a trvají na tom, že je manželé „oklamali v rámci spiknutí“. Osmnáct z nich je ve vazbě.

Děsivé momenty se odehrávaly v pronajatém domě v malebné vesničce Mazan, která se nachází v provensálské krajině poblíž ikonické hory Ventoux. Pelicot byl zatčen v září 2020 poté, co ho pracovníci ochranky spatřili, jak v supermarketu v Carpentrasu vzdáleném několik minut od Mazanu obtěžuje čtyři ženy. Při domovní prohlídce byly v počítačové složce označené jako „Zneužití“ odhaleny tisíce fotografií jeho ženy.

Podle prokuratury v letech 2011 až 2020 dával své ženě sedativa, aby ji mohly znásilnit desítky mužů. Detektivové mluví celkem o 92 případech znásilnění, kterých se na paní Pelicotové dopustilo 82 mužů, z nichž 51 včetně jejího manžela bylo identifikováno.

Pelicot prý svou ženu uspával tím, že jí do večerního jídla přidával Temestu. V samostatném případu byl Pelicot obviněn ze znásilnění a vraždy 23leté realitní makléřky v Paříži v roce 1991. Bývalý elektrikář, který při slyšení sedí na invalidním vozíku obklopen vězeňskou stráží, se také přiznal k jednomu znásilnění v roce 1999 poté, co ho s případem spojily testy DNA.

Úředníci očekávají, že případ potrvá do prosince.

Podpora paní Pelicotové

Paní Pelicotová se ve Francii stala symbolem obětí znásilnění, když se vzdala své anonymity pro soudní proces. Mezi obyvateli má velkou podporu a u soudu ji vždy vítají potleskem.

„Je symbolem všech francouzských žen, je tak statečná a celá země stojí za ní. Prošla si peklem a může za to její manžel, on i všichni ostatní by měli jít na dlouho do vězení,“ řekla jedna z žen webu Daily Mail, který průběžně mapuje výpovědi u ostře sledovaného případu. V souvislosti se soudním procesem se po celé zemi konaly demonstrace a na její počest byly namalovány nástěnné malby.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Němci žijí ve stínu násilí a řítí se do katastrofy, míní Robejšek. Poukázal na Merkelovou

Tagy:
Francie manželé znásilnění soud soudní řízení napadení Daily Mail soudnictví trestná činnost elektrikář Avignon trestná činnost, právo a spravedlnost sexuální trestné činy Dominique Pélicot