Přírodní krásy a historické skvosty severního Plzeňska nabízí městečko Plasy

Plasy a jejich okolí jsou známé množstvím přírodních krás i historických památek. Dominantou města je bývalý cisterciácký klášter, který patří mezi barokní perly severního Plzeňska.

Množství zajímavostí, přírodních krás a historických památek nabízí město Plasy na severním Plzeňsku. Zájemci o historii si jistě nenechají ujít prohlídku v Evropě ojedinělé památky, bývalého cisterciáckého kláštera. Milovníci přírody se mohou vypravit po zajímavých místech Plas i jejich okolí nebo po naučné stezce kolem romantické řeky Střely či Berounky. Na své si přijdou i cyklisté, neboť Plasy protíná několik cyklotras. A rodiny s dětmi mohou navštívit minizoo nebo se vypravit k přírodnímu koupacímu jezírku.

Barokní perla severního Plzeňska

Dominantou Plas je klášter, pocházející z 11. století, který patří mezi skvosty evropské barokní architektury. Na jeho barokní přestavbě se podílel významný český architekt italského původu, Jan Blažej Santini. Později bylo plaské panství majetkem rodu Metternichů. Objekt prochází v současné době rozsáhlou rekonstrukcí, ale je nadále přístupný veřejnosti. Prohlídkový okruh přiblíží návštěvníkům život mnichů, zavede je do královského paláce, gotické kaple, barokních sýpek a nově i do hodinové věže. V areálu se nachází také Muzeum stavitelského dědictví.

Klášter stojící na bažině

Mniši vystavěli klášter na nestabilním bažinatém podloží, za pomoci dřevěných pilotů. Stavba stojí na kůlech z dubového dřeva, kterých je přes 5 tisíc. Voda z uměle vytvořeného kanálu, který vede klášterem, sloužila jako pohon pro mlýn a pilu. Jedná se o unikátní systém odvodňovacích a větracích štol, vybudovaných v údolní nivě řeky Střely.

Klášterní studánka Prelátka

Vydáte-li se z kláštera po značené naučné stezce podél Velké louky, dostanete se ke studánce, kterou objevil opat plaského kláštera s mnichy. Studánka se jmenovala Klášterní, později dostala název Prelátka. Když panství obýval kníže Metternich, nechával si každé ráno přinášet svými sluhy dva džbány vody ze studánky. Vodu popíjeli i sloužící, kteří pracovali na Velké louce a chodili si pro ni i obyvatelé Plas. Prelátka byla po letech obnovena, má velmi vydatný pramen a je dodnes vyhledávaným zdrojem kvalitní, zdravé vody.

Knížecí pivovar v areálu kláštera

První zmínky o založení pivovaru a jeho existenci pocházejí z roku 1550. Předpokládá se ale, že pivo tu vařili mniši už v 11. století, kdy klášter založili. Když klášterní areál koupil kníže Metternich, obnovil v kraji hospodářství a nově přestavěl i pivovar, který se nachází v areálu kláštera. Znovuobnoven byl pivovar až v roce 2015. Pivovarský šenk s restaurací nabízí stylové posezení s pohledem na pivovarské varny.

Památná alej zamilovaných

Podél břehů řeky Střely se nachází zhruba tři sta let stará lipová alej. Památné stromořadí nese název Alej vzdechů a čítá kolem 160 stromů, vysokých až 29 m, které mají po obvodu kmene v průměru 240 až 520 cm. Alej je součástí barokní krajinné kompozice v okolí plaského kláštera. Alejí vede zeleně značená turistická stezka z Plas do Nebřezin. Část stezky kolem řeky Střely je k dispozici i pro in-line bruslaře.

Přírodní koupaliště

Nedaleko centra se nachází biotop s dětským a sportovním hřištěm. Dostanete se k němu z centra města, podél rybníka. Koupaliště je volně přístupné a nabízí vyžití pro děti i dospělé. V okolí vodní plochy je tráva a písek. K dispozici jsou dětská lanová prolézačka, pružinové houpačky, kolotoč a skluzavka, mola a altány. V provozu je hřiště na plážový volejbal, fotbal nebo basketbal. Sportovní náčiní je k zapůjčení v hospůdce u hřiště.

Po naučné stezce k Mini zoo

Po naučné stezce a kolem Aleje vzdechů se dostanete k plaské minizoo s botanickou zahradou, která je příjemným místem relaxace, zábavy i poznání pro rodiny s dětmi. Botanická zahrada je vytvořena ve stylu Cesty kolem světa a přibližuje devět kontinentů. Kromě zvířat, včetně bílého tygra, bílého lva a bílého klokana, je k dispozici malé golfové hřiště.

Možnosti stravování a ubytování

V areálu plaského kláštera se lze občerstvit, najíst a ochutnat místní pivo v Knížecím pivovaru. Příjemné posezení nabízí i Restaurace Rudolf II. a Pivovarský dvůr, kde se lze ubytovat. Restaurace funguje i v novém Kulturním středisku v Plasích. U všech zařízení je možnost parkování, včetně parkoviště v centru města, na výjezdu z kruhového objezdu v blízkosti kláštera. Ubytování nabízejí i místní penziony. Toužíte-li po komfortu, doporučuji navštívit zrekonstruovanou Zámeckou fořtovnu u Plas, mezi Nebřezinami a Oborou, se stylovou restaurací a ubytováním. Zámecká fořtovna byla postavena za Metternichů.

Jak se dopravit do Plas

Do Plas se dostanete autem, autobusem nebo vlakem. Z Plzně je to autem 25 km, z Prahy přes Rakovník 100 km. Do Plas se lze dopravit i vlakem, který jezdí na trati Plzeň-Žatec-Chomutov-Most. Od železniční zastávky ke klášteru je to pěšky necelý 1 km. Do Plas jezdí z Plzně ve směru na Kralovice také autobus. Cesta trvá zhruba 40 minut a od zastávky ke klášteru je to asi 300 m.

Tagy:
rodina Evropa krása Plzeňský kraj pivovar výlety po Česku klášter Plzeňsko Plasy Berounka naučná stezka Rudolf II. Střela Jan Blažej Santini-Aichel