Svět umělé inteligence se otřásá v základech. Soudní bitva titánů ho může uvrhnout do chaosu

V USA se rozbíhá právní boj mezi listem The New York Times a společnostmi OpenAI a Microsoft. Americké médium žaluje firmy kvůli tomu, že prý bez povolení využívaly jeho články k tvorbě vlastních produktů, zejména ve spojitosti s umělou inteligencí. Pokud by NYT proces vyhrály, mohlo by to celý svět AI uvrhnout do chaosu.

Už více než rok je umělá inteligence ve veřejném prostoru naprostý hit. Stále se učí nové věci a firmám vydělává miliardy. Teď ale pro změnu mohou některé společnosti o peníze přijít. Ve Spojených státech se totiž rozbíhá spor, který má vyřešit otázku, na kterou dlouho nikdo nechtěl odpovídat – jak je to v kontextu AI s autorskými právy?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Google má konkurenci. Chytrý vyhledávač Perplexity poháněný AI má hodnotu 12 miliard

Žalobcem je v tomto gigantickém procesu mediální společnost The New York Times. Jedno z nejprestižnějších médií světa si stěžuje, že někdo využíval jeho texty, aby s jejich pomocí naučil umělou inteligenci slovotvorbu. Nemělo se jednat o nikoho jiného než o OpenAI a Microsoft, dva giganty na poli psané umělé inteligence.

Startuje bitva titánů

Nejznámější chatbot ChatGPT, za kterým stojí OpenAI, už v minulosti čelil kritice za to, že se bez povolení učil na známých licencovaných dílech. Ozval se i spisovatel George R. R. Martin, autor Hry o trůny.

Až mediální společnost The New York Times měla ale zjevně dostatek síly a odhodlání, aby problém s autorskými právy dohnala až k soudu. O možném procesu informoval web Business Insider.

Americké médium tvrdí, že ChatGPT se na jeho textech učil tak okatě, že prý kolikrát používá takřka slovo od slova stejné formulace. The New York Times neuvedly výši požadovaného odškodnění, informovaly ale, že obě technologické společnosti by měly nést odpovědnost za „miliardy dolarů zákonné a skutečné škody“.

OpenAI se ale nevzdá bez boje. Společnost tvrdí, že médium neříká celou pravdu a záměrně manipuluje s příkazy, které se zadávají do ChatGPT, aby robot odpověděl stylem podobným článkům z The New York Times.

Že se nástroje textové i vizuální umělé inteligence učí na obřích databázích souborů, není nic nového. Doteď se ale nikomu nechtělo rozseknout palčivou otázku, komu patří výsledné dílo. Autorovi textu, který AI využívá k učení? Samotnému nástroji AI? Nebo snad autorovi, který AI využije? Většina služeb v současnosti pracuje se třetí odpovědí.

Budoucnost AI v ohrožení

Pokud by The New York Times proces vyhrály, způsobilo by to v celém odvětví totální chaos. Také další firmy včetně Mety už totiž čelí stížnostem, že v kontextu vývoje AI zneužívají autorských práv. Proces s americkým médiem by mohl nastavit precedens, po kterém by se spustila lavina dalších žalob.

Naráží se tak na problematiku samotné podstaty umělé inteligence, která by se bez učení cizích děl nikdy nevyvinula do současné kvality.

„OpenAI si je těchto důsledků zjevně vědoma. Společnost zabývající se umělou inteligencí uvedla, že by bylo nemožné vytvořit produkty AI, jako je ChatGPT, bez použití materiálu chráněného autorskými právy,“ referoval Business Insider.

Jestli se případ skutečně dostane až k soudu a jestli o něm soud v brzké době rozhodne, se zatím neví. Vedle potlačení rozvoje AI ale může vést i k další vlně monetizace médií a další autorské tvorby. OpenAI se mezitím snaží s ostatními mediálními organizacemi dohodnout po dobrém. Smlouvu už organizace podepsala například s americkou agenturou AP nebo vydavatelem Axel Springer, který má pod sebou Bild a Die Welt.

Tagy: