Prodělal mozkovou obrnu a ušel dva maratony. Devítiletý chlapec teď chůzí pomáhá druhým

Chlapec s obrnou běhá

Devítiletý Tobias Weller, který trpí autismem a prodělal mozkovou obrnu, se bez pomoci chodítka těžko pohybuje. Přesto se nechal inspirovat kapitánem Tomem Moorem, který si dal za cíl do svých stých narozenin stokrát obejít zahradu. Tobias dvakrát ušel maraton, díky čemuž vybral v přepočtu čtyři a půl milionu korun pro charitu.

Svůj první maraton Tobias zvládl před pěti měsíci. Koronavirou dobu se rozhodl zvládnout po svém, a tak se inspiroval Tomem Moorem, který stokrát do svých stých narozenin přešel zahradu a vybral tak téměř miliardu korun pro britské nemocnice. Britská královna mu následně poděkovala a povýšila ho na rytíře.

Tobias se rozhodl zvládnout vlastní charitativní maraton a peníze, které vybere, chce darovat dětské nemocnici a speciální škole Paces v britském Sheffieldu, kterou navštěvuje. Předtím, než se do maratonu pustil, ušel maximálně 50 metrů denně, o 70 dní později dokončil svou 42kilometrovou trasu před svým domem v Sheffieldu.

V poslední den svého prvního maratonu Tobias ušel téměř kilometr. „750 metrů, to je dlouhá cesta. Vždycky, když jsem přišel domů, jsem byl hrozně vyčerpaný. Nemůžu tomu uvěřit, že jsem ušel maraton, je to prostě úžasné,“ komentoval svůj úspěch Tobias.

Od svého motivátora Moora Tobias dokonce po zdolání prvního maratonu dostal zprávu. „Dobré ráno, kapitáne Tobiasi. Jménem kapitána sira Toma Moora a celé rodiny, páni – dobře! Je to úžasný úspěch. Jsem na vás nesmírně hrdý,“ napsal Moore chlapci.

Do cíle ho doprovodila olympijská vítězka

Kapitán Tobias, jak mu jeho příznivci přezdívají, od té doby zvládl i druhý maraton, který dokončil v srpnu. Tehdy dokonce zvládl ujít celých 50 kilometrů. Od začátku svého chození vybral 150 tisíc liber, tedy čtyři a půl milionu korun. Jeho původním cílem přitom bylo vybrat v přepočtu patnáct tisíc. Svůj plán tak překročil 300krát.

Na konci dvojitého maratonu Tobiase doprovázela i olympijská vítězka, atletka Jessice Ennis-Hillová. Ta je patronkou dětské nemocnice a rodačkou ze Sheffieldu. „Před dokončením maratonu mi napsal na Twitter, kde se mě ptal, jestli si s ním nechci trochu zazávodit. Je neuvěřitelné vidět jen to, čeho dosud dosáhl,“ komentovala závěr maratonu Ennis-Hillová.

Ze svého dvojího úspěchu byl Tobias nadšený. „Je to úžasné, absolvovat oba maratony. Cítím se fantasticky,“ řekl na konci druhého maratonu Tobias. Nyní mladý kapitán odpočívá, ale dodal, že má rád výzvy: „Kdo ví, co bude za dalším rohem?"

Tagy: