Producenti čokolády zachraňují deštné lesy

Čokoláda patří mezi nejoblíbenější pochoutky na celém světě. Poptávka po kakau proto stále roste. Jeho pěstování je však náročný proces, který ovlivňuje životní prostředí v západní Africe a úbytek tamních pralesů. Výrobci čokolády se proto stále častěji zajímají o způsob pěstování kakaových bobů a jeho udržitelnost.

Podpisem Iniciativy pro kakao a lesy se řada producentů zavázala k podpoře ekologického a šetrného pěstování kakaovníků. Cílem je ochrana národních parků, obnova původních pralesů a snaha vypěstovat více kakaa na menším prostoru.

Iniciativa se týká především zemí západní Afriky, které produkují přibližně 60 procent světové roční dodávky kakaa. Například společnost Unilever, jejíž nanuky Magnum se bez čokolády neobejdou, se zavázala k vysazení 465 000 stromů v Pobřeží slonoviny, což znamená zalesnění oblasti o rozloze asi 263 km².

Pobřeží slonoviny přišlo během let 2002 až 2019 o 25 procent pralesů. Významný vliv na to mělo právě pěstování kakaa. Dlouhodobá podpora těchto oblastí je velmi důležitá především kvůli ochraně biodiverzity a zadržování uhlíku z ovzduší. Vědci jsou přesvědčení o tom, že ničení lesů je nejen hlavní příčinou klimatické krize, ale také důvodem pro vymírání populací volně žijících živočichů. Kácení stromů totiž narušuje přírodní ekosystémy, které bez nich nemohou fungovat a prospívat.

Všechny kakaové boby použité v čokoládě pro Magnum proto pochází z udržitelných zdrojů a jsou certifikovány organizací Rainforest Alliance. Ta provádí například terénní školení pro pěstitele kakaa, aby zabránila expanzi kakaových farem do lesů. Používá GPS mapování a satelitní snímkování hraničních oblastí mezi farmami a lesy. To umožňuje auditorům lépe rozpoznat možné zásahy do lesa a v případě, že k nim dojde, rychle zasáhnout. Projekt počítá také s ekonomickou podporou farmářů a zlepšení jejich životních podmínek.

STORY: Magnum potěší smysly i planetu

Tagy:
les Afrika čokoláda kakao Pobřeží slonoviny Magnum Unilever deštný les