Čokoláda patří mezi nejoblíbenější pochoutky na celém světě. Poptávka po kakau proto stále roste. Jeho pěstování je však náročný proces, který ovlivňuje životní prostředí v západní Africe a úbytek tamních pralesů. Výrobci čokolády se proto stále častěji zajímají o způsob pěstování kakaových bobů a jeho udržitelnost.
Podpisem Iniciativy pro kakao a lesy se řada producentů zavázala k podpoře ekologického a šetrného pěstování kakaovníků. Cílem je ochrana národních parků, obnova původních pralesů a snaha vypěstovat více kakaa na menším prostoru.
Iniciativa se týká především zemí západní Afriky, které produkují přibližně 60 procent světové roční dodávky kakaa. Například společnost Unilever, jejíž nanuky Magnum se bez čokolády neobejdou, se zavázala k vysazení 465 000 stromů v Pobřeží slonoviny, což znamená zalesnění oblasti o rozloze asi 263 km².
Pobřeží slonoviny přišlo během let 2002 až 2019 o 25 procent pralesů. Významný vliv na to mělo právě pěstování kakaa. Dlouhodobá podpora těchto oblastí je velmi důležitá především kvůli ochraně biodiverzity a zadržování uhlíku z ovzduší. Vědci jsou přesvědčení o tom, že ničení lesů je nejen hlavní příčinou klimatické krize, ale také důvodem pro vymírání populací volně žijících živočichů. Kácení stromů totiž narušuje přírodní ekosystémy, které bez nich nemohou fungovat a prospívat.
Všechny kakaové boby použité v čokoládě pro Magnum proto pochází z udržitelných zdrojů a jsou certifikovány organizací Rainforest Alliance. Ta provádí například terénní školení pro pěstitele kakaa, aby zabránila expanzi kakaových farem do lesů. Používá GPS mapování a satelitní snímkování hraničních oblastí mezi farmami a lesy. To umožňuje auditorům lépe rozpoznat možné zásahy do lesa a v případě, že k nim dojde, rychle zasáhnout. Projekt počítá také s ekonomickou podporou farmářů a zlepšení jejich životních podmínek.
Zmrzlina Magnum je potěšením nejen pro vaše smysly, ale i pro naši planetu. Podporujeme udržitelné pěstování kakaovníků a radikálně omezujeme množství vyprodukovaných plastů
Zdroj: Pixabay
Kakao, základní složka čokolády a nezbytná součást naší zmrzliny, je považováno za superpotravinu a pokrm bohů. Obsahuje celou řadu minerálů, vitamínů a antioxidantů. Jeho pěstování je však velmi náročný proces…
Zdroj: iStock
Abychom zabránili vymizení kakaovníků, musíme pomáhat chránit krajinu, kde se pěstuje a vytvářet zde udržitelný ekosystém
Zdroj: Pixabay
Magnum se proto zavázalo k vysazení 465 000 stromů v Pobřeží slonoviny, které je největším producentem kakaa, a podpořit tak tamní deštné lesy
Zdroj: Thinkstock
Tropické deštné lesy bývají nazývány „plíce planety Země“, zachycují obrovské množství uhlíku ze vzduchu a tím zabraňují globálnímu oteplování. Jsou nesmírně důležitým ekosystémem. Odhaduje se, že jsou domovem více než poloviny všech známých rostlin a suchozemských zvířat
Zdroj: Pixabay
Všechny kakaové boby zakoupené pro Magnum proto pochází z udržitelných zdrojů a jsou certifikovány organizací Rainforest Alliance, která zabraňuje nelegální těžbě dřeva a podporuje ochranu pralesů
Zdroj: Pixabay
Férové ceny a spravedlivý obchod je stejně samozřejmý jako udržitelné ekologické zemědělství. Podporujeme snazší přístup rodin našich pěstitelů ke vzdělání pomocí finančních darů prostřednictvím nevýdělečné charitativní organizace
Zdroj: Unsplash
Zátěž naší planety snižujeme také omezením produkce plastových odpadů. Jako první zmrzlina na světě jsme začali využívat recyklovaný plast
Zdroj: Pixabay
Až si vychutnáte svou zmrzlinu Magnum, nezapomeňte kelímek vyhodit do kontejneru na plasty, umožníte tím jeho další využití
Zdroj: Unilever
Zmrzlina Magnum je potěšením nejen pro vaše smysly, ale i pro naši planetu. Podporujeme udržitelné pěstování kakaovníků a radikálně omezujeme množství vyprodukovaných plastů
Zdroj: Pixabay
Kakao, základní složka čokolády a nezbytná součást naší zmrzliny, je považováno za superpotravinu a pokrm bohů. Obsahuje celou řadu minerálů, vitamínů a antioxidantů. Jeho pěstování je však velmi náročný proces…
Zdroj: iStock
Abychom zabránili vymizení kakaovníků, musíme pomáhat chránit krajinu, kde se pěstuje a vytvářet zde udržitelný ekosystém
Zdroj: Pixabay
Magnum se proto zavázalo k vysazení 465 000 stromů v Pobřeží slonoviny, které je největším producentem kakaa, a podpořit tak tamní deštné lesy
Zdroj: Thinkstock
Tropické deštné lesy bývají nazývány „plíce planety Země“, zachycují obrovské množství uhlíku ze vzduchu a tím zabraňují globálnímu oteplování. Jsou nesmírně důležitým ekosystémem. Odhaduje se, že jsou domovem více než poloviny všech známých rostlin a suchozemských zvířat
Zdroj: Pixabay
Všechny kakaové boby zakoupené pro Magnum proto pochází z udržitelných zdrojů a jsou certifikovány organizací Rainforest Alliance, která zabraňuje nelegální těžbě dřeva a podporuje ochranu pralesů
Zdroj: Pixabay
Férové ceny a spravedlivý obchod je stejně samozřejmý jako udržitelné ekologické zemědělství. Podporujeme snazší přístup rodin našich pěstitelů ke vzdělání pomocí finančních darů prostřednictvím nevýdělečné charitativní organizace
Zdroj: Unsplash
Zátěž naší planety snižujeme také omezením produkce plastových odpadů. Jako první zmrzlina na světě jsme začali využívat recyklovaný plast
Zdroj: Pixabay
Až si vychutnáte svou zmrzlinu Magnum, nezapomeňte kelímek vyhodit do kontejneru na plasty, umožníte tím jeho další využití
Zdroj: Unilever