Už si na ni asi nezabrnkáte, ale parádu ještě udělá

Máte doma vzpomínkovou španělku, kterou už ale nejde spravit? Možná jste se na ní učili jako dítě hrát své první akordy a možná vám na ni hrál manžel pod oknem, když se vás snažil za každou cenu získat. Takové vzpomínky se samozřejmě nevyhazují. Zkuste ji proto s naší pomocí proměnit na stylovou poličku pro nové vzpomínky.

Na hodně rozbitou kytaru se už hrát nedá, ale vyhodit se také hned nemusí. S trochou zručnosti a kreativity můžete získat stylovou poličku na knihy nebo dekorace. V kuchyni může posloužit jako polička na kořenky a bylinky. Stačí vyndat přední a vnitřní část, obrousit a vložit dvě vhodné police. Kam ji umístíte a jak ji využijete je už čistě na vás.

Jak proměnit rozbitou kytaru na stylovou poličku

Připravte si štípací kleště a klasické kleště, brusku nebo smirkový papír, pilku, dřevěnou desku na police, metr, tužku, několik vrutů, vrtačku a šroubovák. Nic další nebudete potřebovat, celá proměna bude rychlá a hodně jednoduchá.

Nejdříve uvolněte napětí strun, aby při štípání nevyletěly a nezranily vás. Pak je rozštípněte a sundejte z kytary. Jsou bohužel na vyhození, další využití už nemají.

Pomocí klasických kleští postupně odstraňte přední část těla kytary a vnitřní lišty. Pracujte opatrně a po menších částech. Dávejte pozor v okolí hmatníku, ať ho zbytečně nepoškodíte, budeme ho nechávat. Na okrajích obvodu také dávejte pozor, abyste neštípali do stran.

Zabruste hrany, aby nedošlo k poranění, třeba malou třískou. Brousit můžete kotoučovou bruskou, ale vystačíte si také s klasickým smirkovým papírem či brusnou houbičkou.

Poté si změřte šířku vnitřní části na místech, kam chcete poličku umístit, vejdou se vám zhruba dvě až tři police. Nezapomeňte také na hloubku.

Přeneste naměřené rozměry na dřevěnou desku a poličky vyřízněte. Nezapomeňte přizpůsobit také hloubku poličky, aby zbytečně netrčela, případně z toho můžete udělat umělecký záměr.

Zkontrolujte správnou velikost a zakreslete si místa, kam budete poličky umisťovat. Na těchto místech si předvrtejte díry pro ukotvení poliček.

Předvrtejte si díry z přední strany, abyste police mohli přišroubovat snadněji a na správné místo. Použijte elektrickou vrtačku, ale určitě si poradíte i ručním domácím nářadím.

Pak už jen vložte police do těla kytary a z druhé strany je připevněte vrutem. Aku šroubovákem se vám bude pracovat nejlépe.

Nakonec ještě umístěte očko, aby bylo možné kytarovou polici umístit na zeď. Skvěle poslouží jako dekorace a praktická polička kdekoliv v domě či bytě.

Tagy: