Past jménem fixace. Energie zlevňují, přesto řadě Čechů elektřina a plyn skokově zdraží

Ceny energií

Ceny energií na burze padají a dodavatelé už také začali zlevňovat

Ceny energií na burze padají a dodavatelé už také začali zlevňovat. Přesto se v následujících týdnech a měsících tisíce rodin v Česku dočkají výrazného zdražení. Jde zejména o ty domácnosti, kterým končí fixace u elektřiny a plynu. Často měly smlouvy s cenami nastavenými ještě před jejich prudkým nárůstem z konce roku 2021.

Petr Kaskoun je provozovatelem půjčovny lyží už čtyři roky. S dodavatelem energií má uzavřenou smlouvu před nárůstem cen z konce roku 2021. Ta mu končí. Platil přes deset tisíc korun ročně, nyní se mu částka zdvojnásobí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prudké zdražení tepla v Plzni? Uděláme si ohýnek na balkoně a zalezeme pod deku, nechápou lidé

„Jedna je cena energie, druhá je cena za distribuční složku. Člověk kouká, kde by ještě mohl něco ušetřit,“ pronesl Kaskoun.

Podobně na tom budou statisíce domácností. Přestože zákazníkům ceny vzrostou, mohou ovlivnit, jak moc. Třeba obnovit fixaci cen. „Nabízíme mnohem lepší podmínky, než jsme nabízeli na začátku roku, když byla energetická krize v plném proudu. Teď jsou ceny fixací výrazně pod stropem,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

To platí i u dalších dodavatelů. Zákazníci by měli zkontrolovat, jestli jim končí jen fixace, nebo celá smlouva. Podle vedoucího právního oddělení dTest Petra Šmelhause by se lidé v případě ukončení smlouvy měli porozhlédnout po trhu a uzavřít novou s nějakým dodavatelem, klidně s tím stejným. „Ty ceny teď nejsou nízké jako v roce 2020, ale už nejsou ani tak strašné a vysoké, jako byly před rokem,“ porovnal Šmelhaus.

Fixovat energie na více než rok se prozatím nedoporučuje. Odborníci předpokládají postupný pokles cen.

SLEDUJTE TAKÉ: Ceny potravin a energií klesají. Lidé se přesto bojí zdražování

Tagy: