Co je to inflace? Pětina Čechů to neví, růst cen přitom dopadne úplně na všechny

Ilustrační foto

Každý pátý Čech neví, co je inflace

Každý pátý Čech neví, co je inflace. Tvrdí to data výzkumné agentury IPSOS pro investiční platformu Portu. Nutno říct, že toto povědomí se bude rychle zlepšovat, protože růst cen, tedy inflace, která už dosahuje šestnácti procent, bude mít dopad úplně na každého.

„Inflace? To nevím, všechno je drahé. Nevím, jak bych to nazval,“ řekl jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Je to prostě zdražování, zdražování a zdražování. Rozdíl mezi výdělky a kupní silou, co si za ten plat můžu koupit,“ uvedl další dotazovaný. „Devalvace hodnoty měny, takže nárůst cen,“ uvedl další.

Celkem dvaadvacet procent Čechů prý neví, co je inflace. „Jsou tam lidi, za které finance řeší rodiče, jsou tam i lidé, za které řeší finance partner. Tito lidé se o inflaci nezajímají, to znamená, že třeba mají dostatek peněz,“ vysvětlil zakladatel online investiční platformy Portu Radim Krejčí.

V průzkumu odpovídalo přes tisíc lidí a šlo o reprezentativní vzorek Česka. „Samozřejmě spousta lidí nemá vzdělání, nerozumí tomu, to je ta problematická část, se kterou by se mělo něco dělat,“ podotkl Krejčí.

„Je překvapivé, že to není sto procent, ale já si myslím, že toto se změní, momentálně, když chodí účty za elektřinu a pohonné hmoty,“ sdělila výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh ČR Jana Brodani.

Mění se hodnota peněz

Inflace je změna cenové hladiny. Ukazuje nám, jak se změnila hodnota našich peněz. Aktuálně je meziroční inflace spotřebitelských cen šestnáct procent. Pokud by někdo měl tisícovku u sebe od loňského roku, může si za ni koupit o 160 korun méně než loni.

Jde ale o útratu za průměrný nákup, takzvaný spotřební koš, kterým se inflace měří. V něm mají největší váhu útraty za bydlení, potraviny, alkohol, dopravu, zdraví nebo třeba oblečení. Znalost pojmu inflace přitom patří k základním dovednostem, bez kterých se nelze dobře starat o své finance.

„Je to o tom, že finanční a investiční gramotnost je v česku na relativně nižší úrovni než je tomu v zemích, které měly možnost déle se vyvíjet v demokracii,“ uvedl mluvčí Burzy cenných papírů Praha Jiří Kovařík. Dobrá zpráva je, že v tomto ohledu ostatní země doháníme a rychle se zlepšujeme.

Tagy:
ekonomika CNN Prima NEWS finance inflace Česko Ipsos Burza cenných papírů Praha Jiří Kovařík