Válčí s Ruskem, káže, ale o občany se nestará. Švihlíková tepe vládu a mluví o katastrofě

Ilona Švihlíková

360° (608)

Ekonomka Ilona Švihlíková se tvrdě pustila do vlády. Podle ní kabinet pouze moralistně káže a poučuje, místo aby skutečně pomáhal českým občanům a firmám, na něž tvrdě dopadají důsledky bezprecedentní inflace. Upozorňuje, že ve společnosti kypí hněv, jaký podle svých slov ještě nezažila.

„Na českou ekonomiku se řítí katastrofa nevídaných rozměrů. Záměrně píšu o české ekonomice, neboť se nejedná jen o domácnosti, ale samozřejmě také o firmy, zejména ty, které jsou energeticky náročné či závislé na plynu, od pekáren po těžký průmysl a sklárny,“ uvedla ekonomka ve svém komentáři pro časopis Argument.

Kabinet Petra Fialy (ODS) pak obviňuje z toho, že neřeší problémy lidí. „Vládu to nijak nerozrušuje. Má plné ruce práce s tím vést moralistní kázání vůči vlastnímu obyvatelstvu, dělat si fotečky ze zasedání EU, vést válku proti Rusku, psát jako ministr zahraničí přihlouplé klišovité kecy do novin, či poučovat národ o tom, že vláda se o občany nemá co starat,“ napsala Švihlíková.

„S tímto vývojem brzy většina národa skončí na lavičce. Ale tato ideologicky uvědomělá vláda se jistě zaslouží o to, že to bude lavička Václava Havla. Odkaz roku 1989 tak bude v rozvrácené a zbídačené zemi vrchovatě naplněn,“ doplnila.

Zmiňuje například příspěvek 5 000 korun pro rodiny, který podle ní není dostatečný. „Není divu, že ve společnosti kypí hněv způsobem, který jsem ještě nezažila. Pokud si vláda neví rady s příspěvkem (velmi ubohým) 5 000 Kč pro některé domácnosti (když neumí ani rozlišit brutto a netto příjmy), zatímco přicházejícím Ukrajincům dává 5 000 Kč automaticky, těžko to společnost jen tak blahosklonně spolkne,“ popsala ekonomka svůj názor.

Kromě vlády kritizuje také politiku zvyšování úrokových sazeb ČNB, která podle ní nevede ke kýženému výsledku. „K tomu připočtěme stupidní politiku ČNB, která bojuje proti inflaci tak efektivně, že ČR patří k zemím s nejvyšší mírou inflace (spolu s pobaltskými zeměmi, jejichž základní úroková sazba je ovšem stále 0 %). Tato politika nejenže postihuje firmy a jejich inovační a investiční aktivitu, ale dramaticky zasáhne i do domácností, zejména přes hypotéky,“ doplnila Švihlíková.

Tagy: