Sledujte RADAR: Nový rok proprší, hladiny řek opět stoupají. Podívejte se, kde hrozí povodně

Ilustrační foto.

Počasí (1.1.2024 7:20)

Počátek nového roku bude převážně oblačný nebo zatažený s deštěm a přeháňkami. Na horách může sněžit. Teploty přes den se vyšplhají až k 10 °C, pod nulu klesnou v noci jen v úterý a v pátek. V Praze a na Šumavě platí výstraha před povodněmi. Koncem týdne se má ochladit, uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V pondělí bude převážně zataženo až oblačno, místy se ale může vyčasit až na polojasno s deštěm nebo přeháňkami v nížinách a sněžením v místech nad 700 metrů nad mořem. Teploměr by měl ukázat maximálně 8 °C.

ČTĚTE TAKÉ: Na Evropu se žene obávaná Bestie z východu. Po Novém roce hrozí silnými mrazy a závějemi

Obdobné počasí předpovídají meteorologové také na úterý. Od severozápadu se vyskytne déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty nejčastěji kolem 3 až 7 °C.

Středa může přinést i vydatnější srážky a teploty až 11 °C. Ve čtvrtek budou přeháňky nebo déšť jen ojedinělé a teploty se budou pohybovat kolem 10 °C, v pátek se denní maxima vrátí k 8 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Také víkend a počátek příštího týdne má být s deštěm a přeháňkami, které mohou být smíšené nebo sněhové i v nížinách. Teploty mohou v noci klesat až na –6 °C, mrznout by mohlo i přes den.

V platnosti jsou také dvě výstrahy ČHMÚ. Meteorologové varují před povodněmi v Praze, kde je až do odvolání první stupeň. Hrozí tam vzestupy hladin řek, možnost zvýšeného odtoku vody a snížení stability stromů v podmáčené půdě. Předběžné varování se týká také oblasti Šumavy, kde v důsledku úterních vydatnějších srážek na návětří Šumavy může v dešti spadnout až 40 mm za 24 hodin a hrozí tak povodně.

Tagy: