Barrandovský most se od pondělí zklidní. První fáze oprav je u konce, omezení skončí

Barrandovský most

Otevření Barrandovského mostu

V noci z neděle na pondělí částečně skončí dopravní omezení spojené s rekonstrukcí Barrandovského mostu v Praze. Na řidiče by tak od pondělního rána neměla ze Strakonické nebo Barrandova čekat žádná plánovaná dopravní omezení.

Rekonstrukce nejvytíženější dopravní tepny v Praze, Barrandovského mostu, měla původně trvat 110 dní. Hotovo mělo být už druhého září. „Je potřeba zdůraznit, že k prodloužení došlo změnou projektu,“ uvedl náměstek pro dopravu Adam Scheinherr.

Zjistilo se totiž, že přepínací kabely uvnitř mostu jsou více zkorodované, než se předpokládalo a došlo také na využití nové technologie betonování. „Jde o takzvaný ultra hodnotový beton s rozptýlenou výztuží,“ vysvětlil ředitel Technické správy komunikací Jozef Sinčák.

Využití této technologie přispěje podle stavební firmy ke zvýšení životnosti mostu o desítky až stovky let navíc. „Speciální beton je extrémně pevný, a je tak ideální pro velmi zatížené konstrukce, což Barrandovský most bezpochyby je,“ řekl Martin Ředina, ředitel Oblasti mostních staveb ve společnosti PORR.

S koncem září ale přišlo další zdržení, a začala tak dlouhá jednání nejen o datu ukončení stavby.  „Aktuálně jednáme, zda a v jaké rozsahu budou uplatněny sankce,“ popsal Scheinherr. Datum úplného zprovoznění je už známý – 18. října, ale informace jestli objednatel uplatní sankce, zůstávají stále za zavřenými dveřmi.

Finišující práce probíhaly na mostě od pátečního dopoledne. V neděli nebyly na mostě vidět už žádné stavební stroje a minimum dělníků, kteří ladili poslední detaily. „Ono to nebylo tak hrozný, dalo se to vydržet,“ uvedl v anketě CNN Prima NEWS jeden z řidičů. „Ty zácpy byly, ale jenom trošku,“ dodal další.

Řidiči se ale musí obrnit trpělivostí také v následujících třech letech, kdy dojde k opravám zbylých částí Barrandovského mostu.

Tagy:
doprava rekonstrukce řidiči řidič Adam Scheinherr Praha Barrandovský most Technická správa komunikací hl. m. Prahy Jozef Sinčák