Prymula: Necítím spoluvinu za úmrtí. Před Vánoci jsem varoval, že vlna může být silná

Roman Prymula

K věci 8.9.2021

Epidemiolog Roman Prymula se v pořadu K věci na CNN Prima NEWS rozhovořil o složitém období, kdy se v důsledku koronaviru přeplnily nemocnice a umíraly stovky Čechů denně. „Hlavní vlna nastala rozvolněním před Vánoci. Selhali hlavně odborníci, kteří covid zlehčovali,“ uvedl.

Roman Prymula vykonával post ministra zdravotnictví krátce od 21. září do 29. října loňského roku. Ve funkci skončil poté, co byl spatřen, jak vychází bez roušky z vyšehradské restaurace Rio’s, která měla být vzhledem k vládním opatřením uzavřená.

V té době Česko procházelo druhou vlnou koronavirové epidemie. Další podobně silné vlny přišly znovu po Vánocích a poté vlivem nových mutací i v březnu. Prymula v souvislosti s vysokým počtem úmrtí nedávno prohlásil, že polovina Čechů (15 tisíc) nemusela zemřít, kdyby vláda v minulosti nastolila restriktivnější opatření.

„Za tímto výrokem bych nehledal žádnou senzaci. Když čísla poměrově srovnáme s čísly Švédska či Nizozemska, zjistíme, že tam v souvislosti s covidem zemřelo o polovinu lidí méně. Proto číslo 15 tisíc nepovažuji za přehnané tvrzení,“ uvedl během vysílání CNN Prima NEWS.

Sám však podle svých slov spoluvinu za vysoký počet úmrtí necítí. Velkou úmrtnost přímo nezazlívá ani vládě či dalším ministrům zdravotnictví, kteří se ve vedení resortu za poslední dobu vystřídali.

Selhali odborníci

„Věc je složitá. Nejde udělat lockdown bez dopadů na ekonomiku, ale také nejde pustit lidi do závodů a nečekat přírůstek nakažených,“ vysvětlil Prymula.

Hlavní vlna podle něj nastala loni v prosinci, a to v důsledku rozvolňování před Vánoci. „Tehdy jsem varoval, že může přijít další silná vlna. Selhali především odborníci, kteří covid zlehčovali,“ dodal.

Od května další větší vlně částečně zabránilo očkování. Skoro šest milionů Čechů už absolvovalo druhou dávku vakcíny. Česko má oproti většině zemí Evropy výhodu také v poměrně vysoké kolektivní imunitě, kterou však draze vykoupilo během krize v období mezi minulým podzimem a letošním jarem.

Přijde pátá vlna?

Někteří odborníci však varují před možnou pátou vlnou. Evoluční biolog Jaroslav Flegr se dokonce obává, že další vlna přijde ještě tento rok a že by mohla být ze všech nejsilnější.

Epidemie koronaviru v Česku skutečně nadále zrychluje, počet nakažených je v ČR nejvyšší od konce května. Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v úterý řekli, že se zhoršením počítali, situace podle nich ale není dramatická.

S tím souhlasí také Prymula. „Další lockdown nehrozí, čísla ale nejsou příznivá. Jsme na počátku exponenciálního nárůstu,“ řekl. Pokud bude trend pokračovat, Prymula předpokládá, že by mohlo dojít na regionální proticovidová opatření, nikoliv už ale plošná.

Tagy: