Prymula: S Ukrajinci přišla zátěž na pediatry. Oddělení si personál vzájemně kanibalizují

K Ukrajincům byl zdravotní systém velmi vstřícný. Dostali plné pojištění a péči, jenže systém není nafukovací. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to uvedl bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Připomněl, že největší zátěž padla na pediatry, kteří mají kapacitu takřka na stropu. Zmínil také vzájemnou kanibalizaci a přeplácení personálu na pediatrických odděleních.

Takřka rok od vypuknutí války na Ukrajině a následného přesunu uprchlíků do jiných zemí vzpomněl Prymula na to, jak český zdravotní systém Ukrajince začlenil. „Byli jsme velmi vstřícní. Na vstupu dostali plné pojištění a péči, jenže je jasné, že systém není nafukovací. Kapacity jsou nějak dimenzovány a tohle je velká zátěž,“ podotkl bývalý ministr.

Doplnil, že největší problém nastává u praktických pediatrů. „Naše síť je kapacitně téměř na stropu, řada pediatrů odchází do důchodu a léta jsme je adekvátně neuměli doplnit. Zde je zřejmě největší problém. Zbývající systém, si myslím, je schopen nejen Ukrajince absorbovat – má rezervy,“ pokračoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: DEN DO INVAZE: Na Donbasu pokračuje střelba, zbytek Ukrajiny zažívá poslední hodiny klidu

Téma nedostatku pediatrů Prymula zmínil také při budoucí restrukturalizaci zdravotní péče, jež je podle něj nezbytná. „Máme velmi hustou síť. Dostáváme se do situace, kdy je málo pediatrů a okresní oddělení nemají dost personálu. Měli bychom se zamýšlet, zda tuto síť nějak nezmenšit, protože dochází k tomu, že se personál vzájemně kanibalizuje a přeplácí, a to není určitě dobře,“ dodal.

Podařilo se ukrajinské zdravotníky začlenit do českého zdravotnictví? A jak by odchod Ukrajinců zpět do vlasti Česko v oblasti zdravotnictví zasáhl? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: