Putin dosáhl toho, že Západ stmelil. Ukrajina si vstup do EU zaslouží, míní Petříček

Tomáš Petříček

Jaký bude dopad jednání v Bělorusku? Odpovídal bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD)

Ruský prezident Vladimir Putin dosáhl toho, že stmelil Západ a navíc ho zmobilizuje. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Ukrajina by si podle něj také zasloužila vstoupit do EU, po čemž volá prezident Volodymyr Zelenskyj.

Po poledni začalo první mírové jednání na ukrajinsko-běloruských hranicích. „Moskva jasně ukazuje, že není nejdůvěryhodnějším partnerem pro vyjednávání, nicméně ukrajinský prezident dělá dobře, že se snaží najít cestu z boje a zabránit dalším ztrátám na životech,“ oceňuje Petříček.

Putin ukradl Rusům budoucnost

Západ se během víkendu rozhodl odstřihnout vybrané ruské banky od platebního systému SWIFT a zmrazit aktiva ruské centrální banky, což podle expertů citelně zasáhne ruskou ekonomiku. „Sankce jsou určitě účinným nástrojem zejména poté, co byl zasažen ruský finanční sektor a učiněny kroky vůči ruské centrální bance. Vidíme výrazný propad rublu, propad akcií a ruská burza ani neotevřela. Naznačuje to, že ekonomická opatření mají svůj dopad. Bohužel to pocítí obyčejní Rusové. I od nich se očekává, že by si od své vlády měli vyžádat, aby agresi na Ukrajině zastavila,“ vysvětlil bývalý ministr zahraničí roli obyvatel Ruské federace.

Evropský blok bude také poprvé ve své historii společně financovat dodávky zbraní mimounijní zemi. „Jsem také rád, že se konečně probrala Evropská unie. Je to skutečně průlom. Vladimir Putin dosáhl jediného – stmelil Západ a zmobilizuje ho. Evropská unie konečně pochopila, že vůči agresi se musí chovat rozhodně,“ má jasno Petříček.

„Vladimir Putin především ukradl budoucnost Rusům samotným. Lidé v Rusku trpí dopady jeho nepromyšlených kroků. Nakonec to budou Rusové sami, kteří si budou rozhodovat o své budoucnosti. Věřím, že to bude budoucnost, která přispěje k tomu, že s Ruskem budeme moci v některý moment znovu spolupracovat. Záleží ale na tom, jestli se ruská veřejnost jednoznačně postaví agresi, kterou Vladimir Putin rozpoutal,“ upozornil místopředseda ČSSD.

Ukrajina členem EU?

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí požádal o zrychlené přijetí do Evropské unie. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová už předtím prohlásila, že Ukrajina do EU patří. „Prožíváme mimořádné období. Putinova agrese vůči Ukrajině mění mnohé. Měli bychom potvrdit to, že Ukrajina si každou minutou zaslouží být přijata mezi prosperující země Západu,“ sdělil bývalý šéf české diplomacie.

„Bude potřeba se podívat na pravidla, která rozšiřování ošetřují, a pokusit se najít cestu, jak to urychlit. A to nejen kvůli Ukrajině, ale i kvůli zemím západního Balkánu, protože i tam ruský vliv dlouhodobě vytváří nestabilitu a Evropská unie se nemůže tvářit, že se nás to netýká. Naopak,“ doplnil Petříček širší kontext.

Tagy: