Sejdeme se znovu. Šestihodinová schůzka přinesla jen malou naději. Rusko nechce ustoupit

Druhý zleva Vladimir Medinskij, šéf ruské delegace, třetí zleva Davyd Arachamija, hlava ukrajinské delegace. 28. února se uskutečnilo první mírové jednání mezi Ukrajinou a Ruskem.

Poprvé od začátků bojů sešly delegace Ukrajiny a Ruské federace

Vyjednavači Ruska a Ukrajiny po šesti hodinách jednání oznámili, že se dohodli pouze na pokračování rozhovorů. Šlo o vůbec první setkání během války, které se v pondělí uskutečnilo na rusko-ukrajinské hranici. Podle ukrajinské strany Rusko odmítá ustoupit ze svých požadavků. Oba týmy následně zamířily do svých metropolí ke konzultacím, sdělil jeden z ukrajinských zástupců Mychajlo Podoljak.

„Nejdůležitější je, že jsme se dohodli na pokračování vyjednávacího procesu. Další schůzka se uskuteční v nejbližších dnech na polsko-běloruské hranici, sdělil podle agentury TASS poradce ruského prezidenta Vladimir Medinskij. „Našli jsme řadu důležitých bodů, ve kterých by bylo možné dosáhnout pokroku,“ dodal předseda zahraničního výboru ruské sněmovny Leonid Sluckij.

Podle představitele ukrajinské prezidentské kanceláře Podoljaka obě strany „určily řadu prioritních témat, u nichž navrhly určitá rozhodnutí“, píše agentura Unian. Podle agentury Reuters Podoljak hodnotil jednání jako složitá a řekl, že ruská strana je stále extrémně zaujatá.

Klíčovým požadavkem Kyjeva je okamžité příměří a stažení ruských vojsk z ukrajinského území. Uvedla to ukrajinská média s odvoláním na komuniké ukrajinské prezidentské kanceláře poté, co ukrajinská delegace dorazila na místo. Kreml se před jednáním zdržel oznámení ruských požadavků. Dříve za cíle své vojenské operace označil demilitarizaci Ukrajiny a očištění země od „neonacistů“.

Vedoucí ruské delegace Medinskij sdělil, že každá hodina konfliktu znamená mrtvé ukrajinské občany a vojáky. Proto je podle něj třeba co nejrychleji dospět k dohodám. „Ale tyto dohody nepochybně musí být v zájmu obou stran,“ prohlásil podle záběrů na sociálních sítích.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli uvedl, že příliš nevěří v úspěch jednání s Rusy, ale že je třeba pokusit se využít i tu nejmenší šanci.

Příjezd provázely problémy

V ukrajinské delegaci byli ministr obrany Oleksij Reznikov, Mychajlo Podoljak z kanceláře ukrajinského prezidenta, předseda poslaneckého klubu vládní strany Sluha národa David Arachamija, vedoucí ukrajinské delegace v třístranné kontaktní skupině (Ukrajina, Rusko, OBSE) Andrij Kostin, poslanec Rustem Umerov a náměstek ministra zahraničí Mykola Točyckyj, napsala agentura Unian.

V ruské delegaci kromě Medinského byli náměstci ministrů obrany a zahraničí, ruský velvyslanec v Bělorusku Boris Gryzlov a předseda zahraničního výboru ruské sněmovny Leonid Sluckij.

Rozhovory měly začít už v neděli, ale ukrajinská skupina měla problém dorazit na místo jednání. BBC s odvoláním na mluvčí vládní strany Sluha národa uvedla, že ukrajinská delegace na jednání nakonec přiletěla polským vrtulníkem. Vlastní start rozhovorů pak provázelo další čekání i protichůdné zprávy, zda rozhovory již skutečně začaly, nebo ne.

Všichni s napětím očekávali, jaké bude konečné stanovisko obou stran. „Myslím si, že každé jednání je důležité. Netroufám si výsledek předvídat. Co mě překvapilo, je vysoká míra účasti ze strany Ukrajiny. Je vidět, že Ukrajina to myslí velmi vážně. Když pozoruji prezidenta Putina a jeho rétoriku a vystupování, nedokážu si představit, že by se stáhl,“ byl ještě před oznámením výsledků schůzky skeptický například ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky a bývalý diplomat Rudolf Jindrák, který byl hostem pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Podobný názor měl i bezpečnostní expert Andor Šándor. „Od jednání mezi Ruskem a Ukrajinou nic průlomového nemůžeme čekat. Nyní se dvě delegace potkají, aby si vyjasnily pozice před tím, než by se měli setkat oba prezidenti. Jestli mezitím proběhne ještě nějaké jednání, těžko odhadovat,“ poznamenal ve vysílání.

Přesto je podle něj nadějné, že rozhovory probíhají. „Je dobře, že Ukrajina vzdoruje. Pokud nedojde k dramatické změně, nepojede na jednání s Putinem jako spráskaný pes, který bude muset udělat to, co mu ruský prezident nadiktuje, ale jako sebevědomý prezident, který dokázal sjednotit odpor proti ruským vojákům,“ dodal Šándor.

Tagy:
rozhovor Ukrajina BBC Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě Moskevský Kreml Leonid Viktorovič Sluckij Boris Gryzlov