Putin hrozí „jaderným Satanem“. Rusko by mělo nasadit do výzbroje raketu Sarmat

Rusko má brzy nasadit do výzbroje balistické rakety Sarmat, které si vysloužily přezdívku Satan II. Hlavní útočné akce Ukrajinců probíhají na jihu, Rusové se zaměřují na východ. Uvedla to náměstkyně ministra obrany Hanna Maljarová. Podle ní nepřítel nezískal ani metr půdy. Ukrajinská armáda slaví dílčí úspěchy, zasáhla takřka dvě desítky dělostřeleckých nepřátelských jednotek i těžkou techniku.

Rusko brzy nasadí do výzbroje balistické rakety Sarmat. Podle agentury TASS to řekl ruský prezident Vladimir Putin na setkání s absolventy vojenských univerzit, kterého se zúčastnil i ministr obrany Sergej Šojgu. Zbraň, která si vysloužila přezdívku Satan II, má být schopna nést jaderné hlavice. Putin už v minulosti prohlásil, že Sarmat přiměje k zamyšlení všechny, kteří se pokoušejí jeho zemi ohrožovat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pavel: Putin chce otrávit Západ táhlou válkou, spojenci nesmějí Ukrajinu opustit

Na východní frontě se ruské okupační síly snaží postupovat, ale nedaří se jim prolomit obranné linie ukrajinských vojsk, prohlásila podle webu Ukrinform náměstkyně ministra obrany Hanna Maljarová. „Jestliže pro nás hlavní útočné akce probíhají na několika směrech na jihu, pak nepřítel určuje jako hlavní směr svého útoku východ, jeho hlavní ofenziva pokračuje tam,“ podotkla.

„Přestože se nepřítel musí bránit na jihu, stále se nevzdává svých plánů dosáhnout hranic Doněcké a Luhanské oblasti. Na lymanském a kupjanském směru lze jejich snahy o prolomení obranné linie nazvat ofenzivou, dokonce rozsáhlou. Zatím se to nepříteli však nepodařilo,“ dodala Maljarová s tím, že „nepřítel tam nezískal ani metr ukrajinské půdy“.

„Během dne raketové a dělostřelecké jednotky zasáhly tři velitelská stanoviště nepřítele, jedno shromaždiště personálu a vojenské techniky, tři stanice EW, 17 dělostřeleckých jednotek na palebných postaveních, jeden systém protivzdušné obrany a jeden důležitější objekt nepřítele,“ uvádí se ve zprávě. Informace však nelze nezávisle ověřit.

Podle amerických analytiků z ISW ze zpráv publikovaných proruskými válčenými blogery na internetu vyplývá, že ukrajinská armáda zaznamenala postup na východě Ukrajiny, konkrétně u obce Krasnopolivka asi 12 kilometrů severovýchodně od Bachmutu. Ukrajinci také podnikají útoky u Berchivky a Kliščijivky, obcí bezprostředně přiléhajících k Bachmutu.

Tagy: