Putin na Ukrajině udělal čtyři zásadní chyby. Teď se ji pokusí rozdrtit, tvrdí šéf CIA

Vladimir Putin

Podle šéfa americké zpravodajské služby CIA Williama Burnse ruský prezident Vladimir Putin při invazi na Ukrajinu udělal chybný úsudek hned v několika bodech. Neúspěch v něm prý vyvolává frustraci, a tak se pokusí ukrajinskou armádu rozdrtit bez ohledu na civilní oběti.

„Myslím, že Putin je právě teď naštvaný a frustrovaný,“ řekl Burns na slyšení amerického Kongresu o ruském prezidentovi.

Příštích pár týdnů bude podle šéfa CIA pravděpodobně dost „ošklivých“ a boje ve městech zintenzivní. Varoval také, že ruský prezident Putin se pravděpodobně pokusí „rozdrtit ukrajinskou armádu bez ohledu na civilní oběti“, informuje agentura AP.

Hluboce se mýlil

„Udržitelné řešení pro Putina není v dohledu,“ řekl šéf CIA. „Putin v průběhu let soukromě i veřejně komentoval, že nevěří, že Ukrajina je skutečnou zemí. V tom se hluboce mýlí – země se brání,“ podotkl dále Burns.

Myslí si také, že prezidenta zneklidnila reakce Západu a odhodlání spojenců. „Zejména některá rozhodnutí, která přijala německá vláda. Myslím, že se mu nelíbí i výkon jeho vlastní armády. Velké země nemohou pohltit malé země jen proto, že mohou,“ reagoval dále v proslovu. Jeho slova zveřejnil i web Yahoo News.

Putin si podle Burnse myslel, že Evropané, a zejména Francouzi a Němci, byli změnou vedení „rozptýleni“, a tím pádem budou „mít averzi k riziku“. „Za třetí, věřil, že jeho ekonomika bude odolná vůči sankcím,“ podotkl dále šéf americké zahraniční zpravodajské služby CIA.

Za čtvrté byl šéf Kremlu podle něj přesvědčen, že svou armádu zmodernizoval a že je schopna dosáhnout rychlého vítězství s minimálními snahou a náklady. Všechna tato hodnocení se ukázala jako chybná.

Rusku se totiž i podle dalších odborníků nedaří tak, jak se očekávalo. Kromě neúspěchu v bojích zemi „pálí“ i tlak řady zemí, které proti ní vyhlašují tvrdé sankce. Nyní vlády členských zemí EU kvůli agresi na Ukrajině plánují uvalit další na zhruba stovku vlivných Rusů napojených na režim prezidenta Putina. Na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku to oznámil šéf unijní diplomacie Josep Borrell, podle kterého by rozhodnutí mohlo padnout ještě ve středu.

Tagy:
Vladimir Putin armáda Ukrajina Evropská unie sankce Rusko Associated Press Central Intelligence Agency Prezident Ruska Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických