Zoufalá Zelenská o dětských obětech: Je to děsivé. Putin je agresor a vede válku proti civilistům

Když Rusko tvrdí, že nevede válku proti civilistům, jako první volám jména zavražděných dětí. I to ve svém emotivním „svědectví“ na Instagramu popsala Olena Zelenská. Žena ukrajinského prezidenta označila ruského prezidenta Vladimira Putina za agresora a napsala, že věří, že Ukrajina zvítězí.

„V poslední době se na nás obrátilo ohromné množství médií z celého světa se žádostí o rozhovor. Tento dopis slouží jako moje odpověď na tyto žádosti a je mým svědectvím z Ukrajiny,“ začíná vzkaz Zelenské.

Tomu, co se stalo před 14 dny, podle ní nebylo možné uvěřit. Ukrajina byla podle ní klidná a plná života. „Dne 24. února jsme se všichni probudili s oznámením o ruské invazi. Tanky překročily ukrajinské hranice, letadla vstoupila do našeho vzdušného prostoru, raketomety obklíčily naše města, a to navzdory ujišťování Kremlu. Ve skutečnosti jde o masové vraždění ukrajinských civilistů,“ píše a dodává, že jen propagandistická média kroky ruských jednotek nazývala „speciální operací“.

„Snad nejděsivější a nejničivější na této invazi jsou dětské oběti. Osmiletá Alice, která zemřela v ulicích Ochtyrky, zatímco se ji její dědeček snažil chránit. Nebo Polina z Kyjeva, která zahynula při ostřelování se svými rodiči. Čtrnáctiletý Arsenij byl zasažen troskami do hlavy a nemohl být zachráněn, protože se k němu kvůli intenzivním požárům nemohla včas dostat sanitka,“ lituje mrtvé děti Zelenská.

„Naše ženy a děti nyní žijí v protiatomových krytech a ve sklepích. Pravděpodobně jste všichni viděli záběry ze stanic metra v Kyjevě a Charkově, kde na podlahách leží lidé se svými dětmi a domácími zvířaty. Pro někoho jsou to jen důsledky války, pro Ukrajince je to nyní děsivá realita,“ podotýká manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Děti, které se rodí, nikdy nepoznaly mír

Zelenská připomíná, že v některých ukrajinských městech se rodiny nemohou dostat z krytů několik dní po sobě kvůli „nevybíravému a záměrnému bombardování a ostřelování civilní infrastruktury“.

„První váleční novorozenci spatřili betonový strop sklepa, poprvé se nadechli štiplavého vzduchu podzemí a přivítala je uvězněná a terorizovaná komunita. V tuto chvíli je zde několik desítek dětí, které nikdy v životě nepoznaly mír,“ píše dále Zelenská, která ruskou invazi označuje za válku proti civilnímu obyvatelstvu.

Poukazuje také na nemocné, kteří potřebují intenzivní péči. „Jak snadné je píchnout si inzulín ve sklepě? Nebo dostat pod těžkou palbou léky na astma? Nemluvě o tisících pacientů s rakovinou, jejichž nezbytný přístup k chemoterapii a ozařování byl nyní odložen na neurčito,“ podotýká.

Místní komunity na sociálních sítích jsou podle ní plné zoufalství. „Válka proti těmto nevinným lidem je dvojnásobným zločinem,“ uvádí a dodává, že navzdory všem hrůzám se Ukrajinci nevzdávají.

Putin Ukrajinu podcenil

Ruského prezidenta Vladimira Putina označuje Zelenská za agresora. „Myslel si, že na Ukrajině rozpoutá bleskovou válku. Ale podcenil naši zemi, náš lid a jeho vlastenectví. Ukrajinci, bez ohledu na politické názory, rodný jazyk, víru a národnost, stojí v bezpříkladné jednotě,“ zdůrazňuje.

„Zatímco se kremelští propagandisté chvástali, že je Ukrajinci budou vítat s květinami jako zachránce, oni je odháněli Molotovovými koktejly,“ připomíná. Děkuje také občanům napadených měst, kteří pomáhali potřebným. „Děkuji i našim sousedům, kteří velkoryse otevřeli své hranice, aby poskytli útočiště našim ženám a dětem. Děkuji za to, že je chráníte, když nám to agresor znemožnil,“ popisuje.

V závěru vybízí k míru i uzavření leteckého prostoru nad Ukrajinou. „Vyhrajeme. Díky naší jednotě, jednotě v lásce k Ukrajině. Sláva Ukrajině,“ dodává Olena Zelenská. Originál „svědectví“ si můžete přečíst v instagramovém příspěvku níže.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina sklep Rusko Kyjev Charkov Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Moskevský Kreml Jelena Zelenskaja