Putin kopíruje všechny války, kterých se účastnil. Připomíná mi Stalina, říká Bašta

Jaroslav Bašta

PARTIE Terezie Tománkové (8)

Ruský prezident Vladimir Putin opařil Evropu i zbytek světa svou invazí na Ukrajinu. Senátor Pavel Fischer v pořadu Partie Terezie Tománkové ruský útok naprosto odsoudil. Podle něj hrozí, že bude chtít Moskva vyjednávat až ve chvíli, kdy vojenský obklíčí Kyjev. Jaroslav Bašta (SPD) v diskuzi dodal, že Putin kopíruje taktiky ze všech konfliktů, kterých se účastnil.

Na Ukrajině se zuřivě válčí od středeční noci. O víkendu poprvé zesílily hlasy o započetí diplomatických jednání mezi Kyjevem a Moskvou. Rusko navrhlo setkání v běloruském Minsku, to ale ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zprvu odmítal.

„Rusko dodnes jednat nechtělo. Zvyšuje agresivitu útoku, musíme si dávat pozor na to, aby nechtělo Rusko obklíčil Kyjev a až pak jednat,“ vyjádřil své obavy ve vysílání CNN Prima NEWS senátor Fischer.

Podle něj je Putin extrémně nebezpečný a málokdo v Rusku se mu dokáže postavit na odpor. „Nikdo ho nedokáže zastavit. Novináři končí ve vězení, opozice prakticky neexistuje. Ani Parlament se mu nepostaví,“ myslí si někdejší kandidát na prezidenta.

Fischer se ale také domnívá, že Putin se ze svých zločinů na Ukrajině jednou zodpovídat před Mezinárodním trestním tribunálem bude. Evropa by s Ruskem podle něj měla přestat neustále vyjednávat. „Je nejvyšší čas, aby se Západ probudil. S gangstery se nedá vyjednávat. Takže je potřeba sankcionovat všechny, nejen společnosti, ale i lidi, kteří mají tryskáče a o které se Putin opírá,“ řekl Fischer.

Putin je cynik

Jeho diskusní partner Bašta v Partii rovněž odsoudil ruský útok na Ukrajinu. Podle něj je Putin mimořádně cynický. „S nejsilnější částí ukrajinské armády na Donbase totiž neválčí ruská armáda, ale milice povstaleckých republik. Právě tam jsou největší ztráty a nejtěžší boje,“ řekl člen SPD s tím, že fronta na Donbase blokuje nejsilnější část ukrajinské armády na východě, což může oslabit akceschopnost zbytku země.

Bašta si myslí, že Putin na Ukrajině využívá taktiky, které okoukal v bývalých konfliktech. „Putin kopíruje všechny války, kterých se účastnil – v roce 2008 v Jižní Osetii, pak v Sýrii. Teď také nechává zmasakrovat milice, to mi připomíná Stalina, který když se dostal do takové situace, tak dělal něco podobného,“ uzavřel.

Tagy: