Putin trestá velitele invaze. Některé odvolal z funkcí, nahnuté to má i šéf armády

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu (vpravo) na fotografii s náčelníkem Generálního štábu armády Ruské federace Valerijem Gerasimovem

Ruský prezident Vladimír Putin se zbavuje velitelů

Ruský prezident Vladimir Putin se zbavuje svých velitelů. Podle britské rozvědky přišel o svou funkci například generálporučík Sergej Kisel, který vedl elitní 1. gardovou tankovou armádu. Putin ho odvolal, protože nedobyl Charkov a jeho vojáci z bojiště utekli. Kisel ale není jediným ruským velitelem, který se ocitl v nemilosti.

Třídenní válka trvá už 85 dní, a proto začaly v Rusku padat hlavy. Kromě Sergeje Kisela a jeho selhání v bitvě o Charkov už ve funkci údajně není také viceadmirál Igor Osipov, který velel ruskému Černomořskému loďstvu. Osudným se mu stalo potopení křižníku Moskva.

Nahnuté to údajně má i náčelník Generálního štábu ozbrojených sil Ruské federace ruské armády Valerij Gerasimov. „Zřejmě zůstává po boku prezidenta Vladimira Putina, ale není jisté, jestli má ještě důvěru,“ napsalo na Twitteru britské ministerstvo obrany. Podle západních rozvědek přebírá Putin po důstojnících velení a o některých operacích a taktice rozhoduje sám.

Napjatá situace ale zůstává v Mariupolu a v tamním ocelárenském komplexu Azovstal. Polovina ukrajinských vojáků zůstává v podzemí a nechce se vzdát. Celkem 89 vojáků naopak skončilo ve městě Taganrog. Měli by být vyměněni za ruské zajatce.

„Evakuační mise pokračuje. Dohlížejí na ni naši vojenští a zpravodajští důstojníci. Jsou zapojeni nejvlivnější mezinárodní zprostředkovatelé,“ oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajinci budou soudit další ruské vojáky

Stovky dalších ukrajinských vojáků z Azovstalu jsou ale v trestaneckém táboře Olenivka. Mluví se o tom, že je čeká soud. Rusko se snaží vzbudit dojem, že nejde o vojáky, aby se na ně nevztahovaly ženevské konvence. Ukrajina naopak potvrdila, že se k válečným zločinům přiznali další dva ruští vojáci, kteří stanou před soudem.

„Vetřelci páchají válečné zločiny na okupovaných územích Chersonské oblasti. Okupanti rabují muzea a umělecké sbírky vzdělávacích institucí. Ruští váleční zločinci odvážejí ukradený majetek na dočasně okupované území Autonomní republiky Krym,“ oznámil mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk.

Ruské bombardování oceláren Azovstal v Mariupolu by mohlo vytvořit obrovskou ekologickou katastrofu. Ruské bomby totiž údajně zasáhly nádrže se sirovodíkem. Hrozí, že se tisíce tun tohoto jedovatého plynu dostanou do Azovského moře, kde by zničily podstatnou část rostlin i mořských živočichů.

Tagy: