Putin vzteky šílel, když v Charkově ruské vojáky nevítali květinami, říká bývalý oligarcha

Někdejší nejbohatší Rus a oligarcha Michail Chodorkovskij

Charkovské tržiště je plné trosek, popsala Stomatová

Ruský prezident Vladimir Putin počítal na začátku invaze s rychlou výměnou vlády v Kyjevě za podpory některých Ukrajinců. „Skutečnost, že obyvatelé Charkova nevítali Rusy s květinami, Putina pořádně naštvala,“ řekl ve vysílání CNN bývalý ruský oligarcha Michail Chodorkovskij. Podle něj má Putin nyní jen tři možnosti, jak válku ukončit.

„Putin měl nejdříve v plánu vyměnit vládu v Kyjevě a dosadit tam svoji loutku. Očekával, že to Ukrajinci ocení a zasypou ulice květinami. Skutečnost, že obyvatelé Charkova nevítali Rusy s květinami, Putina pořádně naštvala. Opravdu si myslím, že z toho vzteky šílel,“ řekl v rozhovoru pro CNN Chodorkovskij s tím, že rozzuřený vládce následně nařídil bombardovat Kyjev i Charkov.

Ropný magnát v exilu, který strávil deset let ve vězení v Rusku, dále uvedl, že Putin má nyní tři možnosti, jak postupovat dál: Pokračovat nadále v současném tlaku na Ukrajinu a ztratit mnoho vojáků; nebo použít zbraně hromadného ničení, a donutit tak Ukrajince ustoupit; nebo začít vyjednávat.

Chodorkovskij už dříve pro CNN prohlásil, že válka na Ukrajině může být začátkem konce ruského prezidenta. „Jsem přesvědčen, že Putinovi mnoho času nezbývá. Možná rok, možná tři,“ řekl v březnu.

Ruský podnikatel a bývalý šéf ropného gigantu Jukos byl jednou z nejvýraznějších postav ruského hospodářství 90. let. Chodorkovskij byl svého času nejbohatším Rusem s majetkem kolem 15 miliard dolarů a angažoval se také v politice. Od roku 2003 byl ale vyšetřován kvůli hospodářským trestným činům. V roce 2005 ho poslal soud na 9 let do vězení za daňové úniky a zpronevěru. V prosinci 2010 moskevský soud ve druhém procesu odsoudil Chodorkovského a jeho společníka Platona Lebeděva k 14 letům vězení za údajnou krádež ropy a za praní špinavých peněz, trest byl poté několikrát snížen. Chodorkovskij označoval proces za politicky motivovaný.

Brány věznice opustil v prosinci roku 2013 poté, co mu Putin udělil milost. Po propuštění Chodorkovskij emigroval na Západ. V roce 2014 obnovil činnost opozičního hnutí Otevřené Rusko. Aktuálně financuje projekt nazvaný Kovčeg (Archa), který Rusům prchajícím před Putinovým režimem poskytuje ubytování v Istanbulu a Jerevanu a hledá psychology schopné poskytovat emocionální podporu.

Reportér Matyáš Zrno okomentova masakr ve městě Buča:

Tagy: