Putin záhadně mizel i v minulých letech. V Rusku panuje válečnická euforie, říká Just

Vladimir Putin

Jiří Just o postupu Ruska na Ukrajině

Ruský prezident Vladimir Putin záhadně zmizel i v předchozích letech. Pokud se z očí veřejnosti ztratí, může to spekulace o jeho zdraví potvrdit. Ve vysílání to řekl politolog a spolupracovník CNN Prima NEWS Jiří Just. Ten také popsal aktuální situaci v Rusku, kde podle něj panuje válečnická euforie.

Stále se vedou spekulace o zdravotním stavu Vladimira Putina. Na sociální síti Telegram se dokonce objevila informace, že ruského prezidenta údajně čeká operace. „O zdravotním stavu Vladimira Putina nic nevíme. Pokud nechce, o svém zdravotním stavu nic nesděluje, oficiální média o tom mlčí. Objevují se některé informace v nezávislých a opozičních médiích. Vzhledem k tomu, že informace lidí, kteří mají přistup k lidem z Putinova okolí, se už ukázaly jako pravdivé, tak bych to nevylučoval,“ popsal Just.

„I v předchozích Vladimir Putin záhadně zmizel. Například to bylo v roce 2015, kdy na týden zmizel z veřejného života. Spekulovalo se, že měl prodělat operaci zad nebo chemoterapii v souvislosti s údajnou rakovinou. Pokud nyní Vladimir z očí veřejnosti zmizí, mohou se tyto spekulace potvrdit,“ upozornil politolog.

Použití hypersonických zbraní

Moskva varovala před vojenskými a politickými následky v případě přijetí Švédska a Finska do NATO. Vyhrožuje rozmístěním hypersonických zbraní v Kaliningradské oblasti. „Hranice mezi NATO a Ruskem se prodlouží, protože hranice Finska s Ruskem měří více než tisíc kilometrů. Tudíž v tomto ohledu to je zásadní prohra Vladimira Putina. Asi si vůbec neuvědomuje, jaké kroky nutí evropské státy činit, aby si zvýšily svoji vlastní bezpečnost,“ vysvětlil Just.

„Rusko samozřejmě nemíní Západu ustupovat. V současné době v Rusku pořád panuje válečnická euforie, kterou přiživuje ruská propaganda. Rusko si proto ani z tohoto důvodu nemůže dovolit ustoupit. Proto se samozřejmě obávám nejmodernějších hypersonických zbraní,“ vysvětlil politolog.

Útok na Polsko je snem propagandy

Poslední dobou se také ze strany Ruska stupňují výpady vůči Polsku. Ruský poslanec Oleg Mozorov vyzval k denacifikaci Polska. Prokremelská moderátorka Olga Skabajevová dokonce polského premiéra Mateusze Morawieckého nazvala „samolibým idiotem“ a řekla, že Polsko již párkrát přestalo existovat. „Pokud by ruská armáda a ruský režim měl sílu, samozřejmě by rád na Polsko zaútočil, ale vzhledem k situaci, kterou ruská armáda vyloženě nezvládá na Ukrajině, jde spíše o sny ruských propagandistů,“ má jasno Just.

V Rusku se 9. května tradičně slaví Den vítězství. Putin na přehlídce k výročí konce druhé světové války v Moskvě prohlásil, že obrana vlasti je nejposvátnější povinností – a za vlast nyní bojují ruská vojska v Donbasu. Invazi na Ukrajinu označil za jediné správné rozhodnutí a za reakci na postup západních zemí. „Podpora Vladimira Putina se pohybuje kolem 70 procent. Více než polovina Rusů důvěřuje ruské armádě a řekl bych, že ji vychvaluje a oslavuje. Rusové stále důvěřují ruskému státu, žádné protesty se neobjevují,“ řekl politolog.

„Myslím, že si Rusové oddechli, že Vladimir Putin nevyhlásil mobilizaci, nebo otevřeně válku Ukrajině. To by asi byl i pro obyčejné Rusy kritický moment,“ dodal Just.

Tagy: