Západ chystal invazi do Ruska. Útok na Ukrajinu bylo správné rozhodnutí, prohlásil Putin

Vladimir Putin pronesl projev na Rudém náměstí v Moskvě.

Projev Vladimira Putina na Den vítězství

Ruský prezident Vladimir Putin v projevu na přehlídce k výročí konce druhé světové války v Moskvě prohlásil, že obrana vlasti je nejposvátnější povinností – a za vlast nyní bojují ruská vojska v Donbasu. Invazi na Ukrajinu označil za jediné správné rozhodnutí a za reakci na postup západních zemí.

„Na Donbase docházelo k potlačování (ruskojazyčných) lidí, přitom jsou to naše historické země. Nebezpečí rostlo každým dnem, Rusko varovalo před agresory. Přijali jsme jediné správné rozhodnutí suverénního státu,“ prohlásil Putin na Rudém náměstí.

Rusko podle něj vždy usilovalo o vytvoření systému rovnoprávné bezpečnosti, Západ ale nevyslyšel ruské návrhy, a to svědčí o tom, že ve skutečnosti měl jiné plány, dodal Putin. Tvrdil také, že Kyjev chystal kárnou operaci v Donbasu a vpád na anektovaný Krym, NATO podle něj začalo na území u ruských hranic aktivně rozvíjet vojenskou infrastrukturu.

V části svého projevu se Putin pustil do Spojených států amerických. „USA se začaly domnívat, že jsou výjimečné, začaly ponižovat ostatní státy. Rusko je ale jiné, nikdy nepřestaneme milovat své tradiční hodnoty. Na Západě se rozhodli, že se nebudou těmito hodnotami zabývat, vidím degradaci, rusofobii a ponižování památky druhé světové války,“ prohlásil.

Spekulovalo se, zda Putin v projevu například nevyhlásí Ukrajině oficiálně válku, čímž by mohlo dojít také ke všeobecné mobilizaci a nasazení dalších stovek tisíc lidí do bojů. Nic z toho se ale nestalo. „Nečekal jsem od projevu nic. Je důležité, co udělá Západ, aby Putina porazil. Neměli bychom brát vážně, co dělá a říká doma,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Info.cz Martin Schmarcz.

Rusko na Putinův rozkaz napadlo Ukrajinu 24. února, čímž rozpoutalo největší pozemní konflikt v Evropě od konce druhé světové války. Válka, v níž ruské síly nejsou dosud příliš úspěšné, si podle odhadů už vyžádala desítky tisíc mrtvých, včetně vysokého počtu ukrajinských civilistů. Kyjev a Západ obviňují ruská vojska z válečných zločinů.

Moskva to přes množství důkazů popírá a tvrdí, že neútočí na civilní cíle. Západní země, včetně USA a států Evropské unie, na Rusko uvalily tvrdé hospodářské sankce a stupňují svou vojenskou a další pomoc Ukrajině.

Tagy: